Bonnier Carlsen, 2021-04-23

560 boklådor delas ut under Världsbokveckan

Varje år äger Världsbokveckan rum med start på Världsbokdagen 23 april. Vanligtvis kretsar veckan kring skolklassbesök i bokhandeln, men i år blir den delvis digital med anledning av pandemin.

Den 23 april släpps ett antal filmer med författare och bokhandlare på Världsbokveckans hemsida. Alla skolklasser som ser filmerna har chansen att lägga vantarna på en av 560 Världsboklådor. Klassen måste tillsammans lösa en utmaning som släpps med filmerna. Sedan är det först till kvarn till den lokala bokhandeln, när pandemiläget så tillåter.

I filmerna kan vi bland andra se tecknaren och författaren Johan Unenge, samt författaren Ola Lindholm. De båda berättar om sitt arbete och de böcker de har med i Världsboklådan.

Klicka här för att se filmerna

Foto: Från Världsbokveckans filmer

Om Världsboklådan 2021

I Världsboklådan 2021 finns 19 olika böcker. Ett kompendium med lärarhandledningar följer också med för att skolan ska kunna arbeta vidare med böckerna. Fem av årets titlar är utgivna av Bonnier Carlsen:

1. Eva och Adam. Huvudet fullt av dig av Måns Gahrton och Johan Unenge

Adam ska börja i en ny klass. Kanske han äntligen kan bli den coola killen han drömt om att få vara? Men det går inte riktigt som Adam har tänkt sig... Eva har fullt upp med bloggen, fotbollen, bästisen Annika och sina drömmar om rockkillen Fetch. Hon har inte tid att lära känna den där konstiga nye killen Adam. Men så ska hon ha fest hemma. Och när gästerna vill testa en gammal lek med handtag, famntag, klapp eller kyss händer något oväntat.

2. Kung Pow. Ett levande vapen av Johan Lindqvist och Ola Lindholm

Tolvårige Sam har tränats upp till att bli en av världens starkaste och skickligaste agenter. Tillsammans med Kung Pow-mästaren Ju och datageniet Aisha arbetar trion för att sätta käppar i hjulet för världens onda krafter. I Ett levande vapen har en av världens farligaste brottslingar, Papegojan, lyckats storma Brasiliens högsta skyskrapa och tagit gisslan högst upp i byggnaden. Han kräver mångmiljardbelopp, annars så kommer han spränga hela skyskrapan med gisslan kvar inuti.

3. Mysteriet på Ödeborgen av Kristina Ohlsson

Ellie och Walter måste hålla ihop nu. Ensamma skickas de iväg till Stormön där de ska stanna tills deras föräldrar kommer tillbaka. Men ingenting blir som de tänkt sig. Deras nya hem är en stor, gammal stenborg som döljer mörka hemligheter. Öborna varnar dem genast: Håll er borta från Ödeborgen, barn! Det pratas om gastar och spöken, men vem tror på sånt? Inte Ellie och Walter. Kristina Ohlsson är en mästare på spänning av det krypande, rysliga slaget.

4. Tusen stjärnors ö av Emma Karinsdotter 

Hur överlever man när någon man älskar dör? Genom 11-åriga Tigris ögon får vi inte bara se sorgen på nära håll utan också hitta vägar till att gå vidare – med hjälp av fantasi och en gnutta magi. Tigris och hennes pappa har precis flyttat till en mindre lägenhet när Tigris upptäcker en märklig låda med mammas namn i flyttröran. En magisk låda? Tigris kryper ner i den och somnar ... och vaknar upp i en helt annan värld!

5. Grattis världen! Jag är här nu! av Elin Ek

Athena är tolv år och tar ingen skit. Hon tycker inte heller att jorden ska ta någon skit, så för att rädda allt (någon måste ju!) har hon startat aktivistgruppen Rädda-Jorden-Klubben med sina kompisar. En rolig, smart och engagerad bok för alla tweenies av fenomenalt tonsäkra Elin Ek, som här gör sin skönlitterära debut.