Bonnier Carlsen, 2023-04-20

Foto: Gabriel Liljevall

Varm berättelse om familjehemsplacerad flicka

Melinda Jacobs, engagerad i familjehemsplacerade barns rättigheter, har tillsammans med journalisten och författaren Marie Oskarsson skrivit en varm och hoppingivande barnbok om en familjehemsplacerad flickas nya vardag.


Hitta hem är berättelsen om åttaåriga Bella som blir placerad hos en ny familj eftersom hennes mamma inte kan ta hand om henne längre. Det är inte så lätt för Bella att hantera den nya familjen, trots att de är så väldigt snälla. Hon har ju sin biologiska mamma att tänka på och ta hand om. Hur ska hon klara sig nu? Berättelsen är helt och hållet skrivet ur ett barnperspektiv och adresserar en situation som många barn kan känna igen sig i.

Ungefär ett barn i varje klass kan av någon anledning inte bo tillsammans med sina föräldrar. Genom att synliggöra dessa barn vill Melinda Jacobs och Marie Oskarsson ge igenkänning och styrka till barn som inte lever ihop med sin familj, men också bidra med kunskap och förståelse till dem som lever under trygga hemförhållanden. Det är en bok som riktar sig till alla barn, i ett försök att bidra till större öppenhet och mindre skam kring en livssituation som är vanligare än vi tror.

Melinda Jacobs:

”Jag är otroligt glad över att ha fått möjligheten att göra den här boken tillsammans med Marie. Jag har ju jobbat med de här frågorna i så många år och att nu kunna bidra till en fördjupad förståelse för barns olika levnadsförhållanden på det här sättet känns väldigt fint. Jag hoppas att den ska vara ett stöd för många barn.”

Melinda Jacobs är sedan många år engagerad i familjehemsplacerade barns rättigheter, bland annat genom Lilla Hjärtat Vänförening som bildades för att hedra Esmeralda, Lilla Hjärtat. 2021 gav hon tillsammans med Minna Tunberg ut boken Hon hette Esmeralda. Berättelsen om Lilla Hjärtat.

Marie Oskarsson är journalist och författare till över 20 barn- och ungdomsböcker. De finstämda bilderna är gjorda av Cara Knuutinen.