Bonnier Carlsen, 2022-01-26

Foto: Stefan Tell

Vinnare i Den stora läsutmaningen

Nu kan klass 4 på Hindby skola i Malmö se fram emot en skolresa till Astrid Lindgrens Vimmerby under våren. Klassen är nämligen vinnare i i lästävlingen Den stora läsutmaningen 2021. Eleverna i läste tillsammans 5969 böcker. De har läst både i skolan och i hemmet och använde läsutmaningen även i engelskaundervisningen.

Den stora läsutmaningen är tävlingen där 26 868 fjärdeklassare tillsammans läst närmare en halv miljon böcker under höstterminen 2021. Det motsvarar i snitt 16 böcker per elev under tävlingsperioden eller drygt en läst bok i veckan. Läsningen ökade med över 70% enligt de deltagande klasserna.

Läs mer om Den stora läsutmaningen

Samtliga vinnare i tävlingen

  • 1a pris: Klass 4 på Hindby skola i Malmö med 5969 lästa böcker
  • 2a-5e pris: Klass 4A på Dansutskolan i Gnesta, Klass 4B på Hermodsdalsskolan i Malmö, Klass 4A på Valsätraskolan i Uppsala, Klass 4C på Kyrkskolan i Täby.
  • Årets boktipsare: Klass 4 på Vireda skola i Aneby.

I sidotävlingen Årets boktipsare kan man dela med sig av sina läsupplevelser och skriva bokrecensioner på www.boktipset.se. Den klass som recenserar mest vinner i samarbete med SF Studios och FLX ett biobesöket för hela klassen för att se bioaktuella Comedy Queen.

Anne-Marie Körling, tidigare läsambassadör och rådgivare:

– Tävlingen verkar ha skapat läslust! Oavsett hur vi ser på tävlandet så är vinnaren den som läser. Det är viktigt att eleverna ges tid att läsa i skolan. Lärare som skapar förutsättningar för sina läsande elever möjliggör också för bättre läsflyt, rikare språk och gemenskap med skriftspråket.

Catarina Stichini, Modersmålslärare i portugisiska, Modersmålsenheten i Södertälje:

– Vi är glada över att ha fått möjlighet att delta i Den stora läsutmaningen! Våra elever blev mer motiverade att läsa både på svenska och på deras modersmål. Vi har fått mersmak och anmäler oss även nästa år!

Izabella, Lärare i årskurs 4, Öjersjö Brunn:

–  Det mest positiva med Den stora läsutmaningen är att några av mina elever som aldrig tidigare har läst en bok, har läst flertalet böcker. Motivationen fanns i tävlingsmomentet, men fördelen av att ha läst böckerna kommer att gynna eleverna långt framöver."

Emil Wihlborg Grundskollärare 4-6 Parkskolan:

– Den stora läsutmaningen har svetsat samman min grupp. Helt perfekt att göra något tillsammans när man startar upp en ny klass.

Den stora lästävlingen arrangeras av Rabén och Sjögren, Natur & Kultur, Bonnier Carlsen och Adlibris.