Bonnier Carlsen, 2023-11-20

Foto: Stefan Tell

War Child Award 2023 till Vanna Rosenberg

Vanna Rosenberg har belönats med War Child Award 2023 för enastående insatser för att göra livet vackrare och bättre för världens barn. Prisutdelningen ägde rum vid en gala i Stockholms stadshus den 18 november. Priset delas ut av Barnrättsorganisationen War Child och vinnaren får 40 000 kronor att skänka till en verksamhet som verkar i War Childs anda.

Motiveringen lyder:

"Vanna Rosenberg tilldelas 2023 års War Child Award för sitt engagemang för barn som tvingas leva med krigets fasor. Vannas vilja att göra livet vackrare och bättre för världens barn har alltid funnits där. En röst för att hoppet ska få finnas och att vi ska bygga en gemenskap där barnen får vara i centrum. Ett samhälle där alla är lika mycket värda. Vanna är en stjärna som glimrar och glittrar även i mörka tider. Hundratals miljoner barn växer idag upp i krig och våldsam konflikt. Men vi vet att det lönar sig att kämpa för förändring. Med ömsinthet och humor visar Vanna oss hur natten följs av gryning. För mitt i det mörka finns alltid ljus, för den som väljer att se det."

Om Vanna Rosenberg

Vanna Rosenberg är en folkkär skådespelerska, musikalartist och komiker. Hon debuterade 2016 som om barnboksförfattare med Singers melodi  som följdes av Stjärntecknarna (2023). Vannas engagemang för barn har alltid funnits med henne, något hon har gett uttryck för genom sitt skådespeleri och karriär.

Stjärnteckarna

Det är krig i Europa och ingenting är som det ska. Medan Doras och Franz föräldrar arbetar i fabriken håller barnen till på den kalla vinden. Leken tar dem ut på stadens ödelagda gator. Snart vet de vad de måste göra! Tillsammans ska de bringa hopp där så lite hopp finns. En ömsint skildring av två barn som försöker överleva i en värld drabbad av krig tar sin utgångspunkt i Förintelsen.

Singers melodi

Det är natt och havet ligger alldeles månblankt när ett litet sjölejon förs bort från sin mamma och pappa. Det lilla sjölejonet kommer till ett resande cirkussällskap och det är där, vid lejontämjarungen Manfreds sida, som Singer växer upp och trollerikaninerna, skäggiga damen och alla de andra blir hans nya familj. En drömsk fantasifull högläsningsbok om familj och ursprung.

Böckerna är sinnrikt och inkännande illustrerade av Cecilia Heikkilä.