Bonnier Carlsen, 2022-06-06

Foto: Peter Hagström

Ylva Hällen leder årets upplaga av Den stora läsutmaningen

Författaren och programledaren Ylva Hällen vill väcka läslusten hos fjärdeklassare. Nu tar hon över stafettpinnen från Beppe Singer som tävlingsledare av årets upplaga Den stora läsutmaningen. En lästävling för fjärdeklassare som arrangeras av Adlibris, Bonnier Carlsen, Natur & Kultur och Rabén & Sjögren.

Mer info och anmälan till Den stora lästävlingen

Yla Hällen:

– Jag tror nyckelordet är lust! Fel bok kan få vem som helst att tappa sugen, rätt bok kan förändra ens liv. Med Den stora läsutmaningen vill vi locka fram den lusten. Ju mer barn läser desto större chans att de plötsligt får den där läsupplevelsen som stannar kvar hela livet!

Ett sätt att hitta läsglädjen är genom att öva, skriver arrangörerna i ett pressmeddelande. Man belyser att Sverige i dag ligger i bottenskiktet bland OECD-länderna när det gäller läsning bland barn och unga.

Pisa-undersökningens läslustindex från i höstas visar att Sverige har den sjätte svagaste läslusten bland OECD-ländernas 15-åringar. Bara i Nederländerna, Norge, Belgien, Danmark och Schweiz är den ännu lägre. Det vill arrangörerna råda bot på.

Författarna Jenny Jägerfeld, Johan Anderblad och Johan Rundberg medverkar också i årets upplaga av tävlingen som pågår under hösten. Det arrangeras digitala samtal där de stöttar och tipsar. Klass 4 på Hindby skola i Malmö tog hem segern i fjolårets tävling med 5 969 lästa böcker.

Mer info och anmälan till Den stora lästävlingen

Om Ylva Hällen

Ylva Hällen har i mer än femton år skapat populära tv-program för barn, bland annat Minimello, Ylvania och Superlördag (i samtliga fall var hon även programledare). Hon har dessutom skrivit manus för barnteater och jobbat som bland annat regissör, producent, låtskrivare och illustratör. Hon har nyligen utkommit med en ny serie: Barnen på Skräckis. I höst är hon aktuell med den femte och avslutande delen i serien om Ylvania: Lysande trädets hemlighet. Böcker i Ylvania-serien

Det lysande trädets hemlighet

Stjärnmästaren har vaknat från sin förstening, Adrian har fått tillbaka sin trollstav och Masters drottning har flytt i panik. Men än är kampen mot ondskan långt ifrån över. Magikernas rike är fortfarande belägrat, Eldens tecken brinner allt starkare i skogen och när som helst kan Ondskans berg öppnas och förgöra hela Ylvania. De styrande i Äldsterådet kan inte enas om vad som ska göras åt situationen i riket och väljer att upplösas. Plötsligt är det helt upp till de fyra barnen i Väktarstjärnan att rädda landet. För att lyckas måste de söka sig långt tillbaka i Ylvanias historia och de mörka hemligheter som döljer sig där ...

De bortglömdas stad

Hotet mot väktarstjärnan

De stulna skuggornas tid

Sagan om ljusbäraren

Barnen på Skräckis

Superallergiska Pyro

Klistrig Bite

Osynliga Boo