Meny
Hitta:
Välj ålder
Alla genrer
Alla serier
Format
Christina Herrström

Foto: Stefan Tell

Författarbilder

269832 269829 269831 269828 269830 269833

Christina Herrström

Christina Herrström är författare, hon har skrivit både böcker och en rad pjäser för radio, tv och teater.

Christina Herrström föddes 1959 i Stockholm. På gymnasiet läste hon på humanistisk linje, estetisk variant. Redan då skrev hon och vann Riksradions novellpristävling med novellen Ängeln. Efter studenten läste hon musikvetenskap, gick Kulturamas musiklinje, skrev låtar och sjöng i ett band, sysslade med amatörteater, skrev noveller för radio, och arbetade som terapiassistent på Psykisk Barn- och Ungdomsvård. "Jag drev genom åren sjungande, skrivande och sysslande med teater. En period trodde jag att jag skulle söka in till scenskolan, men när jag började ta lektioner insåg jag att om jag skulle komma in skulle jag inte ha tid med musiken och skrivandet. Då slutade jag med teater", berättar Christina Herrström.

1983 skrev hon sin första pjäs, som sändes året därpå på P3-teatern. Samma år skrev hon novellen Didrik. Teaterredaktionen på P3 beställde den som följetong för sommarlovsteatern. När radion sedan ville ha en fortsättning skrev hon om Didriks lillasyster Ebba och hennes kärlek. SVT beställde sedan alltihop och hon skrev ihop historierna. Boken ”Didrik” kom 1989 ochEbba” 1990.

1998 publicerades hennes bok ”Glappet”, som bygger på tv-succén med samma namn. Boken är både humoristisk och allvarlig. Glappet handlar om 17-åriga Ella och Josefin som lever i glappet mellan de kvinnor de förväntas vara och de kvinnor de egentligen är. Det är en omtumlande berättelse om kärlek, sökande och identitet i tonåren. "Somliga bestämmer sig för att bli författare. Jag har aldrig bestämt mig för någonting. Jag har alltid skrivit. Det har varit så självklart att jag inte funderat över det. Och jag har haft tur för ingen har hindrat mig", säger Christina. Christina Herrström skrev också manus till långfilmen ”Suxxesssom gick på biograferna hösten 2002. Hon har både regisserat och skrivit manus till radioteatern ”Skimrande” Vingar (2002).

”Tusen gånger starkare” kom 2006 på Bonnier Carlsen. Boken handlar om Signe som är 15 år och går i nian. I klassrummet är hon nästan osynlig, då killarna där dominerar. Men en dag kommer en ny elev till klassen: Saga, en tjej med självförtroende och mental styrka. Hon är tusen gånger starkare än de andra och vågar ta plats på samma sätt som killarna. Signe och de andra blir nyfikna då saker och ting förändras i klassen. Saga utmanar både elevernas och lärarnas invanda mönster och ifrågasätter flickornas underordnade roll i klassrummet. Boken blev ungdomsfilm 2010. Christina Herrström var Augustnominerad 2006 med ”Tusen gånger starkare”.

Christina Herrström har även skrivit vuxenromaner ”Leontines längtan”, ”Den hungriga prinsessan” och "Denzel". (Piratförlaget). År 2017 tilldelades Christina Herrström Stockholms stads kulturstipendium (Litteratur).

 

22 maj 2017

Christina Herrström tilldelas Stockholm stads kulturstipendium
Christina Herrström, författare till bla Ebba och Didrik, Glappet och Tusen gånger starkare,...
Läs mer
Visar 1 av 1

Visa alla

Tionde våningen

Christina Herrström

När förälskelse tar Jorindes hela person i anspråk hamnar bästa vännen vid sidan om. Precis som m...

 • Genre: Skönlitteratur barn och ungdom: kärlek och relationer
 • Bandtyp: Kartonnage, E-bok, Ljudbok, digital, mp3-fil
 • Recensionsdatum: 2018-04-09
 • Utgivningsår: 2018

Tusen gånger starkare

Christina Herrström

När Signe var mindre kände hon sig fri och glad. Hon vågade ta för sig. Klassen hon gick i var...

 • Genre: Övrigt
 • Bandtyp: Pocket, Inbunden, Inbunden, Pocket
 • Recensionsdatum: 2010-09-27
 • Utgivningsår: 2010

Glappet

Christina Herrström

- Han har ingen kompis till mig? frågar Ella. Sådär fem år äldre. - Fem år? grimaserar Josefin. -...

 • Genre: Skönlitteratur barn och ungdom: allmänt
 • Bandtyp: E-bok
 • Recensionsdatum: 2013-03-27
 • Utgivningsår: 2013

Ebba och Didrik

Christina Herrström

Didrik hyser en vacker men omöjlig kärlek till Yrla, samtidigt slits Ebba mellan Philip och Mårte...

 • Genre: Skönlitteratur barn och ungdom: allmänt
 • Bandtyp: E-bok, Ljudbok, digital, mp3-fil, Inbunden
 • Recensionsdatum: 2012-11-05
 • Utgivningsår: 2012
Titel / Författare
Ålder
Genre
Datum
Skriv ut
ajaxLoader
Visar 4 av 4 träffar