Bonnier Carlsen, 2024-03-14

Foto: Stefan Tell

Storytel Awards till Christina Herrström

Christina Herrström har tilldelats ljudbokspriset Storytel Awards för sin ungdomsroman Tusen gånger starkare. Hon tilldelas priset i ungdomskategorin tillsammans med uppläsaren Ella Schartner.

Motiveringen lyder:

Med en osviklig känsla för stil skriver årets pristagare fram en historia som tack vare sitt universella tilltal och sin förmåga att klä av både kejsare och invanda strukturer har alla förutsättningar för att bli en svensk klassiker. Vi vill också särskilt lyfta fram bokens inläsare som fångar bokens huvudkaraktär och essens med sin milda men glasklara röst som inte lämnar några tvivel om vad vi som läsare är med om. En sömlös ljudproduktion bidrar till att göra lyssningen komplett.

Jury Ungdom: Nassim Al Fakir, Alle Eriksson och Marcus Barbosa Ferreira

Om Tusen gånger starkare

När Signe var mindre kände hon sig fri och glad. Hon vågade ta för sig. Klassen hon gick i var levande och sprallig. Men när hon började i sexan förändrades allt. Tjejernas syn på sig själva och varandra. Det var som om världen krympte. Nu är de 15 och Mimi och hennes nickedockor regerar. Mimi har makt och sprider sitt förakt bland klassens tjejer och killar. Signe uppfattar sig själv som en parentes. Hon är avundsjuk på Mimi men tycker inte om vad hon står för. En dag kommer det en ny tjej, Saga, till klassen och väcker de övrigas nyfikenhet. ”Det verkar vara en stark tjej”, säger samhällsläraren. Saga har ett stort självförtroende och en självklarhet som tjejer i hennes ålder oftast saknar. Saga tycker att världen är till lika mycket för henne som alla andra. Och hon vågar stå upp mot Mimi, lärarna och killarna i klassen. Hon förändrar mönstret. Men så en dag är hon borta. Hon kom och försvann. ”Jag vet inte var Saga finns idag. Men en sak vet jag säkert. Hon var stark, tusen gånger starkare än alla tjejer jag jag känner. Och någonstans i mitt inre växer den kraften. Det här är mitt enda liv.”

Christina Herrström har skrivit flera uppmärksammade böcker och populära TV-serier, bl.a. Ebba & Didrik och Glappet. Tusen gånger starkare nominerades till August-priset som bästa svenska ungdomsbok och har blivit långfilm i regi av Peter Schildt.

Ella Schartner är skådespelare och ljudboksinläsare.