Lin Hallberg

Lin Hallberg, född 1956 och uppvuxen i Saltsjöbaden utanför Stockholm, har skrivit över 60 barn- och ungdomsböcker och är Sveriges mest älskade hästboksförfattare. Hon är kanske mest känd för sin serie om den lilla vita shetlandsponnyn Sigge och de andra hästarna och ryttarna på Brobygårdens ridskola.

Intresset och passionen för hästar har också tagit Lin (och hennes läsare) ut i världen. Resorna till Mongoliet, Island och Sydamerika för att utforska andra hästkulturer ledde till tre böcker för unga varav ”Adzerk- den vita hingsten” fick Barnens Romanpris år 2010.

Läs mer om Lin och hennes böcker

Berätta lite kort, vem är Lin?

Hm, svårt, antar att jag är lite av en drömmare, steget till historieberättande var ganska självklart redan tidigt i livet. Eremit tendenser som passar fint ihop med författande. Jag tänker när jag gör annat. Många berättelser kommer till under promenader. Avkoppling är jobb i trädgård och annat handfast. Suger upp verkliga livet berättelser som omsätts till historier i böcker – oftast utan att jag själv är medveten om det.’

När skrev du din första berättelse? När bestämde du dig för att bli författare? författare?

Första berättelsen var väl i lågstadiet. En historia inspirerad av familjen Adams men baserat i ett hus som jag brukade gå förbi och som fick mig att känna skräcken rinna nerför ryggraden – ”Familjen Måleri Mord” hette den. Bestämde mig tidigt för att jag ville bli författare, men hade ingen aning om hur det skulle gå till och var nog rätt lat och ofokuserad länge. Det tog evigheter att hitta en egen röst och ett uppslag som räckte hela hela vägen.

Var kommer berättelsen om Sigge från?

Med Sigge böckerna gjorde jag det enkelt för mig – tog helt enkelt vardagen från min egen lilla ridverksamhet och lät den kliva in i bokvärlden. Men det är klart, själva Sigge, kom in i mitt liv tidigare än så. Vi bodde i England. Hade redan Sigges storebror Sam som min äldsta son red. Då vi skulle flytta tillbaka till Sverige fick vi höra om Sigge som inte riktigt trivdes med familjen som hade honom. Vi tog med oss honom också och resten är historia 🙂

Hur ser processen ut kring skapandet av en Sigge-bok?

Sigge bok skriver jag i maj när naturen vaknar till liv. Det är alltid lika mysigt för då får jag chans att gå tillbaka och återuppleva de där hektiska åren då jag drev ridverksamheten och födde upp Shetlandsponnyer. Vi hade så himla mycket roligt tillsammans, stallgänget och jag. Det är alltid lika härligt att sitta ner och skriva om det.

Hur hittar du nya berättelser? Har du någon favorit bland böckerna?

Ja, jösses, så många böcker! Men nej, jag har ingen favorit, även om jag är väldigt stolt över de senaste och över att berättelserna fortfarande känns fräscha.

Du skriver även andra böcker än Sigge, berätta? Hur skiljer det sig att skriva för olika åldrar?

Att skriva för olika åldrar håller igång hjärnan. En bok för nybörjarläsare kräver ju ett helt annat tänk där man lämnar mycket av berättelsen till bilderna. Att sen skriva för tonåren är som att kasta loss och ge sig ut på seglats. Skönt att slippa ta hänsyn till läskunnighet, men också mer komplext och ganska knepigt stundtals.

Vad gillar du själv att läsa? Läser nu?

Senaste boken var Karin Smirnoff, sen for jag hem – slukade den. Man kan nog säga att jag är en romanläsare. Konstant ett par böcker på gång. Det går inte sova utan läsa först.