Frågestund med Camilla Brink

Musse & Helium: Den sista kampen

Den sista kampen är snart här! Hur känns det?

– Ja, äntligen! Även om jag lever med böckerna en längre tid under själva skrivprocessen, så tröttnar jag ändå inte på historien och längtar lika mycket som Musse & Heliums fans efter att få hålla i den tryckta, färdiga boken. Jag är förmodligen Musse & Heliums största fan så det känns helt underbart att äntligen få hålla i bok 5.

Tiotusentals barn väntar på den här upplösningen. Vad är det som gjort böckerna till en sådan otrolig succé tror du?

– Förutom det spännande äventyret, så tror jag att det är Musse & Heliums personligheter som gör att böckerna är så omtyckta. De vågar visa sig sårbara, prata känslor, de gör misstag, erkänner det och lär sig av dem. Musse, Helium och deras vänner är fina och omtänksamma mot varandra. De retas självklart ibland, men har alltid en god ton och visar varandra respekt. Förutom att barnen gillar böckerna, så tror jag att Musse & Heliums framgång även beror på att föräldrarna tycker att böckerna är underhållande och roliga att läsa ihop med sina barn. Jag jobbar stenhårt med att böckerna även ska vara underhållande för de vuxna. Jag tycker nämligen att det är superviktigt att man får dela glädjen, att det ska vara kul för båda parter. För vi vet ju att delad glädje är dubbel glädje! Musse och Helium är en bok för hela familjen att samlas runt, där man får skratta, gråta och hålla andan ihop när äventyret blir galet och spännande.

Men det är väl inte helt slut med äventyr för Musse & Heliums del?

– Nejdå, det är snarare bara början för Musse & Heliums del. Deras äventyr fortsätter i nästa bokserie. Bok 1 i den serien sitter jag och skriver på just nu faktiskt. Den kommer att utspela sig uppe i vår vanliga värld, människovärlden. Det visar sig att vår värld inte är så vanlig som vi tror. Så den nya serien, likt den första, kommer att innehålla en massa magi och äventyr den med. Det händer en massa saker, till exempel dyker både roliga och farliga nya karaktärer upp. Musse & Helium älskar att underhålla och de är här för att stanna!

Berätta kort om bakgrunden till Musse & Helium, hur fick du idén?

– Oj, det är nästan svårt att återberätta. Det kan låta lite knasigt, men jag jobbar ju även med musik och för ca 6 år sedan när jag satt i studion och skulle skriva en duett, så skulle jag förvandla min kvinnliga röst till en manlig. Det kan man göra idag med hjälp av ett program i datorn, det knasiga var bara att jag råkade skruva åt fel håll, så istället för att höra en manlig röst i mina hörlurar, så hörde jag helt plötsligt en väldigt ljus och pipig röst som härmade precis allt jag sa! Figurens röst som jag hörde i mina lurar lät så levande och jag såg direkt hur den lilla karaktären såg ut; det var Musse som dök upp!

När jag sedan skruvade lite till så dök även Helium upp. Även hon var väldigt levande, läskigt levande, inne i mitt huvud. Sedan den dagen ”flyttade” de två mössen in hos mig. Jag sa under en längre tid att Musse & Helium kom till av ett misstag, men idag tror jag inte att det var så, utan att Musse & Helium har en massa saker de vill förmedla till barn, runt om i hela världen, och det ska tydligen ske genom mig. Jag har fått äran att skriva ner deras historier som de så tydligt beskriver för mig. Och det – kan jag med stolthet berätta – är en stor ära för mig!