Bonnier Carlsen, 2022-10-28

13 böcker för den som gillar ryslig och övernaturlig läsning

När höstmörkret sänker sig och dimman omsluter oss, är det extra mysigt att krypa upp i soffan med en spännande bok. Vad passar då bättre än en lite rysligare och mer pulshöjande titel. Ta del av våra aktuella tips i genren skräck och fantasy.

Ylvania: Lysande trädets hemlighet av Ylva Hällen

Illustrationer: Marcus Gunnar Pettersson

Sista delen i Ylva Hällens och Marcus Gunnar Petterssons älskade fantasyserie om de fyra barnen i Väktarstjärnan som måste vinna kampen mot ondskan i Ylvania. Ska de lyckas besegra Master en gång för alla, och vilka offer måste de göra för att nå målet?

Ålder 6-9 år

Köp Lysande trädets hemlighet

Nelly Rapps rollspelsbok för monsteragenter av Martin Widmark & Johan Broman

Illustrationer: Emil Maxén

Är dina barn intresserade av rollspel eller vet de bara inte om det än? Martin Widmark har med hjälp av rollspelsentusiasten Johan Bromans skapat ett rollspel som ger barn en chans att få pröva på hur det är att vara en del av monsterakademin. Det enda som behövs är Nelly Rapps rollspelsbok, en tärning, penna, papper och lite fantasi.

Ålder: 6-9 år

Köp Nelly Rapps rollspelsbok för monsteragenter

Tomten av Petrus Dahlin (lätt att läsa)

Blodisande skräck för nybörjarläsaren. Julen närmar sig men Mini är sur. Hans småsyskon tar alldeles för mycket plats. De skriker och leker och gråter och ingen har tid med Mini. Så han skriver en önskelista.

Åder: 6-9 år

Köp Tomten

Mystiska skolan. Blodmåne av Katarina Genar (lätt att läsa)

Greta älskar sin mystiska skola. I kväll är det extra spännande. Då kommer månen att vara röd. Det kallas för blodmåne och hela skolan har samlats för att titta på den. Sally säger att spöken älskar när det är blodmåne. Följ med till skolan där man hör väsande andetag, lätta steg bakom sig och kusliga suckar. Blodmåne är den tolfte fristående boken i Katarina Genars och Alexander Janssons lättlästa och rysmysiga serie ”Mystiska skolan”. Perfekta böcker för nybörjarläsare som gillar spöken!

Ålder: 6-9 år

Köp Mystiska skolan. Blodmåne

Spökbyrån. Fallet med den stora tågolyckan av Kristina Ohlsson

Illustrationer: Moa Wallin

Spännande jakt på spöken! Idag ska Dimdalens tågstation äntligen öppna igen. Den har varit stängd i hundra år. Elsa och Kalle från Spökbyrån är där för att titta på festligheterna. Men det blir ingen invigning! Ett spöke saboterar så att tågen inte kommer fram. Och det är inte första gången … Borgmästaren är desperat och ber Spökbyrån om hjälp. Vem är spöket och varför vill det inte att tågen ska stanna i Dimdalen?

Ålder: 6-9 år

Köp Fallet med den stora tågolyckan

Herrgårdens hemlighet av Elin Säfström

Elin Säfströms första bok om Miranda och familjen på Sunnanvinda är en spännande berättelse om vänskap och magi. Miranda vaknar av en duns. Vad var det? Blodspår i snön nedanför hennes sovrumsfönster och grannar som letar efter sin bortsprungna katt… Hennes egen katt Medusa syns inte till någonstans, hon letar hela vägen ut till landsvägen och åkrarna till den öde herrgården, Sunnanvinda. Konstigt nog lyser det i fönstren? Snart anar hon att något mycket annorlunda är i görningen. Det hon inte vet är vilken roll hon själv ska komma att spela. Herrgården döljer en hemlighet...

Ålder 9-12 år

Köp Herrgårdens hemlighet

Spiritus av Linda Åkerström

Heddy, Rachel och Eli befinner sig på flykt i Bloksbergs förrädiska vildmark. De har som mål att rädda de ungdomar som fortfarande befinner sig i Vivarum homeus, tyrannen Lucaz mänskliga zoo. Lucaz har ingått ett förbund med den mörkaste av alla varelser och för att stoppa honom från att ta över världen måste Heddy bryta förbundet. Men det är ett farligt uppdrag, om hon blir påkommen kommer hon att straffas med döden eller, än värre, för evigt bli fast på den färja som åker fram och tillbaka över det dödliga Urvattnet … Spiritus är den andra delen i den trollbindande fantasytrilogin Bloksberg. Böcker som både lockar och skrämmer.

Åder: 9-12 år

Köp Spiritus

Den dolda kraften av A.F. Steadman

Blodtörstiga enhörningar, spänning och elementarmagi! Du kanske tror att enhörningar är ett djur för gulliga sagor, men de hör hemma i dina mardrömmar! Trots det vill 13-åriga Skandar Smith bli en av de utvalda enhörningsryttarna – att få ett livslångt (läs livskort) obrytligt band till ett så fantastiskt djur och ha chansen att delta i den magiska Kaoscupen. Skandar är dock långt ifrån att kunna bli en av dessa utvalda, han portas till och med från att göra inträdesprovet. Men samma natt knackar en mystisk kvinna – en enhörningsryttare – på. Hon säger att ”de” har haft koll på Skandar länge och att hon har ett förslag …

Ålder 9-12 år

Köp Den dolda kraften

Ödesryttarna. Fången i Pandoria av Helena Dahlgren

Systerskapet är splittrat. Anne är försvunnen och har förlorat sin älskade häst Concorde. Lisa, Alex och Linda ger sig iväg på en desperat jakt för att rädda Anne i Pandoria – men hur ska de hinna fram innan det är för sent? Ödesryttarna vet inte längre vem de kan lita på, och snart letar sig hemligheter från förr in i deras liv. Vem är det som är ute efter dem? Och varför? Från Jorviks mystiska skogar till okända parallella verkligheter tar Fången i Pandoria med oss på ett äventyr där lojaliteter och vänskapsband ställs på sin spets.

Köp Ödesryttarna. Fången i Pandoria

Dockan av Ingunn Aamodt

När Evas gammelmormor bestämmer sig för att dela ut arvet i förtid blir Eva glad. Hennes kusiner får diamantsmycken och andra värdefulla saker. Själv får Eva bara en läskig gammal docka, Isabell Viktoria. Full av besvikelse börjar Eva behandla dockan illa. Men det Eva inte vet är att dockan bär på onda krafter, och att allt det som Eva gör för att straffa den även kommer att drabba henne själv. Så en dag bestämmer hon sig för att göra den riktigt illa med saxen …

Ålder: 9-12 år

Köp Dockan

Skräckens hus av Arne Svingen

När Niko och Simen får höra att ett mord ska ha skett i ett hus i närheten blir de genast nyfikna. De bara måste ta reda på om den fruktansvärda historien är sann! De har snart letat upp huset, och tar sig in för att undersöka om det verkligen finns blodspår på väggarna. Men så plötsligt ramlar de rakt igenom golvet ner till källaren, och det är omöjligt att ta sig ut. Och sedan upptäcker Simen att Niko är borta …

Ålder 9-12 år

Älgkungen av Maria Hellbom

Klara längtar till sommarlovet, för då ska hon åka till hennes föräldrars hembygd. Där ska hon träffa den magiska älgen Reynir som blivit Klaras vän. Men just den här sommaren visar sig vara full av stora äventyr. Det dyker upp hemliga tecken och övernaturliga varelser i skogen. Och det dyker även upp en ny vän längs vägen som kommer att bli just den vännen Klara behöver. För mitt i allt händer det som alla fasat för. Det som inte får hända. Och det är Klara som måste rädda alla. Förtrollande läsning om de djupa skogarnas magi. En fristående del två i serien ”Älgkungen” kommer den 16 januari 2023.

Ålder: 9-12 år

Köp Älgkungen

Köp Skräckens hus

Felet med Eden av E.P. Uggla

Ava, sjutton år vaknar upp från en dödlig pandemi och är en av de äldsta överlevande. Hon har nu hamnat i Eden, en plats som beskrivits som ett paradis, uppbyggt av några av de äldre överlevarna. Men ju mer tiden går framstår Eden som en mer oförsonlig plats, där empati är ett skällsord och alla ställs mot varandra i tävlingar. Ava ställer sig frågande till det mesta. Hur kommer det sig att hon som sällan är bäst har hamnat med eliten? Och hur är det ens möjligt att bygga upp ett nytt samhälle på bara några månader? Något måste vara fel med Eden …

Ålder: Unga vuxna (12+)

Köp Felet med Eden