Bonnier Carlsen, 2022-02-08

7 barnböcker som utspelar sig i skogen

Känn doften av granbarr, och hör hur fåglarna sjunger uppe i trädtopparna. Skogen är en magisk plats att upptäcka för stora som små. Vi har listat sju barnböcker som tar dig ut på spännande äventyr i skogsmiljö.

Det är jag som är trollet av Jenny Bergman

En flicka på väg till förskolan blir plötsligt förvandlad till ett stort troll. Vips, så är föräldrarna bortskrämda, förskolekompisarna uppkäkade och det före detta barnet får bosätta sig i skogen. Där får man göra precis vad man vill. Men en dag kommer trollkarlen och frågar om trollet vill bli flicka igen. Vill hon det?

Ålder: 3–6 år

Köp boken här

Myror av Johan Brosow

Visste du att myror använder lukter för att prata med varandra, att de har jättestarka käkar och att det finns skogsmyror som kan skjuta ut gift? Myror är superhäftiga. De finns på så många ställen och är väldigt lätta att hitta. I den här faktabilderboken får du veta massor av spännande saker om dessa flitiga och smarta små djur. Men i boken får du upptäcka dem på ett nytt sätt: i stora närgångna bilder och med spännande perspektiv som verkligen visar hur myror ser ut, och hur de lever och samarbetar i sina myllriga samhällen. Här finns också fascinerande fakta om myror i andra delar av världen, som vävarmyror, bladskärarmyror och pistolmyror. En härlig bok för alla unga naturälskare.

Ålder: 3–6 år

Köp boken här

Den lilla spenatgumman av Martin Widmark och Emma Karinsdotter

Djupt inne i skogen bor en pytteliten ilsken gumma som varje år gör sitt bästa för att stoppa våren. Skogens djur och växter fruktar den arga lilla varelsen. Men en vårdag när gumman som vanligt patrullerar i skogen för att hindra knoppar från att slå ut och vintersovande djur från att vakna, sker något märkligt. En människopojke plockar upp den fräsande gumman och stoppar ner henne i sin ficka! Vad har en ilsken liten gumma och en arg pojke gemensamt? Kanske mer än de tror. Martin Widmark och Emma Karinsdotter har skrivit en berättelse om sorg och längtan efter att höra till.

Ålder: 3–6 år

Köp boken här

Stora boken om Vips av Oskar Jonsson

Möt den näpna näbbmusen Vips, en glad och nyfiken filur som älskar sin skog och vill upptäcka naturen runtomkring. I denna samlingsvolym, som innehåller de fyra första bilderböckerna i serien, träffar Vips den lilla larven, hackspettsungen, uttern och den snabba ödlan. När de hamnar i knepiga lägen finns den lilla näbbmusen där för att hjälpa. Boken är en samlingsvolym och innehåller: Vips vid bäcken, Vips i trädet, Vips på isen och Vips bakom stenarna.

Ålder: 3–6 år

Köp boken här

Sagan om den underbara familjen kanin och mumiens återkomst av Jonna Björnstjerna

Det är fredag i Sagoskogen och Lillebror Kanin ska spendera kvällen med fredagsmys och övernattning hos farmor Kanin. Men mitt i natten vaknar han av ett rysligt skrik. Till sin fasa upptäcker Lillebror att farmor har försvunnit. Hon är puts väck! Kvar finns bara hennes trogne betjänt – en liten sur tomte. Och så finns där förstås alla hotellgäster som övernattar i farmors nyöppnade hemma-hotell (som ligger oroväckande nära den fruktansvärda delen av Sagoskogen).

Ålder: 3–6 år

Köp boken här

Första naturhjälpen alla dagar i veckan av Grethe Rottböll

Leija och Udde är två kompisar som älskar djur och natur och därför har de startat sin klubb, Första Naturhjälpen. En dag bestämmer de sig för att göra något bra för naturen, eller rättare sagt: en ny bra sak varje dag. Och nu utmanar de sina familjer liksom klassen i skolan att göra detsamma. Det handlar om enkla saker, som att ta på sig en tröja extra och sänka temperaturen, cykla istället för att åka bil, att gå husesyn och sortera bort det familjen inte behöver. Ja, inte så krångligt, och du får förstås veta varför det här är bra för miljön. Leija och Uddes motto är ”Den som vill kan göra mer, men alla kan alltid göra något!”.

Ålder: 6–9 år

Köp boken här

Älgkungen av Maria Hellbom

Klara längtar efter att det ska bli sommar, så att hon kan åka till den by som hennes föräldrar kommer ifrån. Där ska hon träffa Reynir, den magiska älg som blivit hennes vän. En vän som visat henne en förtrollad värld i skogen, men också med väsen och varelser som bara Klara tycks se. Men den här sommaren visar sig vara full av ännu större äventyr: Hemliga tecken, övernaturliga varelser i skogen, en faster som ska öppna restaurang och har en mystisk finansiär som har förmåga att stanna tiden. Och Aron, vars familj hyr en sommarstuga i närheten, som visar sig vara någon helt annan än Klara trott. Som dessutom blir världens bästa kompis. En kompis som Klara behöver.

Ålder 9–12 år

Köp boken här