Bonnier Carlsen, 2022-04-11

7 böcker om syskonkärlek och syskonbråk

Från de älskvärda systrarna March till de mordiska tvillingarna Thornthwaites. Här tipsar vi om 7 böcker om syskonkärlek och syskonbråk.

Tora och Tytte av Lotta Geffenblad

Det är dags för stora Tora och pytte lilla Tytte att plantera hemma hos sig. Medan Tora är stark och duktig, bär på jord och krukor samt gräver och vattnar, skuttar Tytte mest runt och leker. Men hallå…! Var tog Tytte vägen? Även om Tora inte lägger märke till att hon har ställt till det lite i sin planteringsiver gör säkert alla uppmärksamma läsare det.

Ålder: 0–3 år.

Köp boken här

Vems syskon? av Stina Wirsén

Gnis och Knatts nya syskon har äntligen kommit! Som de har väntat och längtat! Här ska det lekas! Men först är bebisen för liten och tråkig. När den väl har blivit lite större och kan vara med och leka vill den BARA leka med Gnis. Knatt får inte vara med. Både stora och små kan känna igen sig i Stina Wirséns berättelse om syskonsvartsjuka som svider.

Ålder: 0–3 år

Köp boken här

Kattbossen av Marta Altés

Kattbossen är mycket nöjd med sitt lugna och bortskämda liv. Allt är som det ska tills det att familjen skaffar…en hund! Det är en jättejobbig typ som inte gör annat än att fjäska och göra sig till för att bli familjens kelgris. Hur kunde de? Marta Altés bok må handla om husdjur men den hade lika gärna kunnat handla om när ett nytt syskon kommer till familjen. Det är en perfekt bok för nyblivna storasyskon.

Ålder 3–6 år

Köp boken här

Sillen får ett syskon av Anna Ehring

Varför går tiden så sakta när man väntar på något? Det undrar Sillen medan han väntar på att mamma och pappa ska komma hem från sjukhuset med ett nytt bebissyskon till Sillen. Nu kommer allt bli nytt och annorlunda och Sillen är ingen stor vän av förändring och nya grejer.

Ålder: 6–9 år

Köp boken här 

Tvillingarna Thornthwaites olycksaliga återkomst av Gareth P. Jones

Tvillingarna Thornthwaites är tillbaka och de har nu slutit vapenvila efter otaliga försök att mörda varandra. Trots det börjar lite väl många ”det var nära ögat-olyckshändelser” äga rum igen. Men är det bara olyckshändelser eller har tvillingarna återgått till gamla (o)vanor? Eller är det någon i deras närhet som skulle tjäna på tvillingarnas hastiga bortgång? Läs om du vågar, men om du vill läsa en snäll och trevlig berättelse är det här helt fel bok!

Ålder: 9–12 år

Köp boken här 

En ö i havet av Annika Thor

Systrarna Steffi och Nelli har skiljts från sina föräldrar och skickats till en ö i Göteborgs skärgård för att undkomma judeförföljelserna hemma i Österrike. Steffi, som är tolv, har lovat att ta hand om sin lillasyster och på väg till deras nya hem berättar hon för Nelli vilket paradis som väntar på dem. Men ön i Göteborgs skärgård är inte alls vad de hade väntat sig. Berättelsen om systrarna Steffi och Nelli fortsätter i Näckrosdammen, Havets djup och Öppet hav och i böckerna skildras deras livsöden i skuggan av kriget.

Ålder: 12–15 år

Köp boken här

Unga kvinnor av Louisa May Alcott

I Unga kvinnor får vi följa vackra Meg, pojkflickan Jo, känsliga Beth och romantiska Amy på deras resa från barndomen till vuxenlivet i 1800-talets USA. Familjen har ont om pengar och systrarna March får förlita sig på varandra för att klara sig medan deras far är ute i kriget.

Ålder: unga vuxna

Köp boken här