Bonnier Carlsen, 2024-05-29

Foto: Stefan Tell

Andra delen i den svindlande historiska serien Krigets barn

Camilla Lagerqvist är en efterfrågad författare på skolor och bibliotek. Hon är älskad för sina bokserier Svarta rosorna och Krigets barn. I den första delen Mot okänt land fick vi möta systrarna Viivi och Tuulikki som måste söka skydd i Sverige när Ryssland attackerar Finland. I Längtan hem får vi vad som händer systrarna när de tagit sig över gränsen.

Camilla Lagerqvist:

– Det händer så fruktansvärda saker i världen just nu. Det kan vara svårt att greppa, men genom att läsa en bok och få följa ett enskilt barn eller en ungdoms öde så kan det bli lättare att ta till sig och förstå.

Om Längtan hem

Viivi och Tuulikki har lyckats ta sig över finska gränsen ända fram till Gävle, där deras svenska fosterfamilj bor. Viivi borde vara lättad över att äntligen vara i trygghet, men saknaden efter Jere är stor och skolan i Sverige är annorlunda. Livet är inte helt lätt innanför prästgårdens dörrar heller, och till slut måste Viivi ta ett avgörande beslut för att försäkra sig om att hennes syster inte far illa. Och det beslutet kan få större konsekvenser än hon kunnat ana ...

Camilla Lagerqvist:

– Jag har mycket nytta av mitt tidigare yrke som journalist när jag skriver böcker. Framförallt när det gäller research, något som jag gör ganska mycket eftersom de flesta av mina böcker utspelas i historisk miljö.