Bonnier Carlsen, 2017-12-05

Foto: Stefan Tell

Anna Ehring aktuell med ett äventyr om att känna sig hemma

Anna Ehrings senaste bok, Minoo och vinterskeppet (recensionsdag 10 januari), är en äventyrsberättelse för barn på mellanstadiet som utspelas i skuggan av ett beslut om uppehållstillstånd.

– Jag ville berätta om att längta efter att verkligen få känna sig hemma någonstans. Jag ville ge utrymme för en berättelse om de som lever här i vårt land, men som inte vet om de får stanna eller inte, säger Anna Ehring.

En dag ligger brevet från Migrationsverket på hallmattan. Ett vitt kuvert som Minoo och hennes familj har väntat på så länge hon kan minnas. Där i finns deras framtid. Där i har någon bestämt om de ska få stanna i Sverige eller inte. Minoo grips av panik. Hon tar sin lillebror Mirza i handen och flyr.

För att snabbt locka med honom springer de till hamnområdet där Mirza älskar att vara och där han tror att han har sett tomten. Plötsligt har Mirza rusat ombord på ett stort handelsfartyg. Minoo springer efter och innan de hinner av igen har fartyget lagt ut.

Här tar syskonens liv en vändning och ett ofrivilligt äventyr tar sin början. Det blir en resa långt bort och hem. Och på vägen väntar lögner, sjösjuka, spökande barn och makalösa soluppgångar.

Vad inspirerade dig till att skriva just den här boken?

– Jag ville berätta om att längta efter att verkligen få känna sig hemma någonstans. Jag ville ge utrymme för en berättelse om de som lever här i vårt land, men som inte vet om de får stanna eller inte. Jag ville att de skulle vara barn på ett äventyr, att de skulle få vara karaktärer i en spännande berättelse där det slutar bra, där det sträcks ut en hand, säger Anna Ehring.

Du vänder dig ofta till barn i mellanstadieåldern i dina böcker. Vad är det du gillar med att skriva för dem?

–Det är en spännande ålder, där det händer mycket med en människa. Att just vara mitt emellan barn och vuxen. Och hur frustrerande det kan vara att ibland tvingas ta en massa ansvar som det förväntas att man ska klara av och ibland får man inte alls för då är man för liten. Och så tycker jag egentligen att det kan kännas hela livet. Ibland känner man sig stor och kapabel, och ibland som en liten fjärt!

Sagt om Minoo och vinterskeppet

"Anna Ehring har återigen skrivit äkta och inkännande om hur det är att vara barn. Hon skapar spänning med små medel och har ett fint, nyansrikt språk som ger utrymme för både allvar, eftertänksamhet och humor. Detta är en vacker, berörande och kärleksfull berättelse om sådant som är viktigt i livet." Helene Ehriander, BTJ-häftet nr 2, 2018.

Anna Ehring

För böckerna om Nisse Berg, i serien Drakhjärta, har hon belönats med Nils Holgersson-plaketten och hennes debutbok Syltmackor och oturslivet blev nominerad till Augustpriset 2010 samt dramatiserades för SVT 2016. Förra året kom Miras Martin ut.

För mer information, intervjuförfrågningar och recensionsexemplar, kontakta:
Jenny Helldahl
08-696 80 78. 076-526 09 80
jenny.helldahl@bonnierforlagen.se

Bonnier Carlsen – En bok för varje barn
Bonnier Carlsen är ett av Sveriges ledande barnboksförlag. De omkring 120 nya titlarna per år är både svenska originalproduktioner i text och bild, och utländska böcker i översättning. Vi ger ut böcker för barn och ungdomar i alla åldrar, med olika intressen, behov och förmågor.