Bonnier Carlsen, 2019-01-25

Foto: Stefan Tell

Anna Ehring om läsning: "Jag är nykär i Selma Lagerlöf"

"Hon öppnar dörren till barnhjärtat", skrev Göteborgs-Posten om Anna Ehrings Miras Martin. Nu är hon aktuell med Isaks universum. en varm och humoristisk bok om Isak som går i femman. Han gillar basket, hänga i trädkojan med sin kompis och att simma – i det mjuka vattnet har Isak sin plats i universum. Vi har ställt fem frågor till Anna om nya boken och om vad hon själv läser just nu.

Berätta om Isaks Universum!

Isak är elva år och älskar att vara i vatten. Hans mamma är kemidoktor och säger att ingenting försvinner utan allting sprider sig. Isak har på så vis gjort en egen tolkning av kolatomens förmåga att förena honom med världsalltet. De tankarna hjälper honom, till exempel när han hör mammas och pappas bråk på nätterna när de tror att han sover. Tillsammans med vännen Albin kan han dela sina tankar. Allt i från att känna sig som en späckhuggare till katastrofmissförståndet med Blenda i klassen. Och hur de måste komma på en plan för att göra allt bra igen. 

Du är ju en mästare på att skildra de små händelserna i vardagen som ofta kan vara helt omvälvande – hur kommer det sig att just de aspekterna fängslar dig?

 Tack det var fint sagt 🙂 ...men jag tror väl kanske att de små händelserna inte är så små, utan tvärt om som du säger omvälvande och rätt stora. De påverkar hur vi mår och formas. Beroende på hur vi lär oss att hantera just alla möten vi har med olika människor i vår vardag.

I boken spelar egentligen ”missförstånd” av olika slag den avgörande rollen – kan du berätta lite mer om det?

 Jag tror att vi alla lever i vårt eget lilla universum, mer eller mindre, så klart. Och att det just är på grund av det som vi inte förstår varandra ibland. Att kunna kika in i någon annans universum en stund utvecklar vår förmåga att förstå och bry oss om varandra mer. Ibland tror vi att vi vet hur någon är men sen när du lär känna den personen kan du få en helt ny bild.

Vad är ditt bästa tips för att få barn intresserade av läsning?

Det måste vara lustfyllt. Gå ofta till biblioteket och låt ditt barn låna precis vad det själv vill. Min nioåring frågade en gång bibliotekarien hur många böcker hon fick låna och hon svarade att 50 stycken får man låna. Hjälp tänkte jag. Men min nioåring tycker typ att hon vunnit något varje gång hon bär hem en ny bokhög. Hon brukar låna ungefär 15–20 böcker. Sen turas vi om att läsa högt för varann på kvällarna. Tvinga inte att läsa längre än barnet orkar. Då blir det tråkigt. Du måste ju själv visa intresse som vuxen för att ditt barn ska känna att det är kul och mysigt att läsa tillsammans. En del barn tycker ju det alldeles av sig själva. Men jag tror det handlar om en rutin man får in. Om rutinen blir mysig blir läsningen förknippad med något kul. Men alla föräldrar tycker ju inte det är kul att läsa. Så hur man gör då vet jag inte?

Vad läser du själv just nu?

Just nu är jag nykär i Selma Lagerlöf. Och läser allt möjligt av henne. Hon får mig både att skratta och gråta och hon är verkligen en mästare på att skildra små och stora händelser i vardagen.