Bonnier Carlsen, 2020-12-10

Foto: Ulla Montan

Annika Thor nomineras till H C Andersen Award

För andra året i rad nomineras Annika Thor till H C Andersen Award för sitt författarskap. Priset kallas ofta för barnbokens Nobelpris och består av en medalj och ett diplom. Vinnaren presenteras i samband med Bologna Children’s Book Fair i mars/april 2022.

Annika Thor

Annika Thor (f. 1950) är uppväxt i Göteborg och utbildad vid Göteborgs universitet, Bibliotekshögskolan i Borås och Dramatiska institutet i Stockholm. Hon debuterade som prosaförfattare 1996 med ungdomsromanen En ö i havet, och har gett ut ett tjugotal böcker för barn, ungdomar och vuxna. Under hösten 2020 utkom Annika Thors senaste bok Odysseus pojke.

Om Odysseus pojke

I Odysseus pojke skriver Annika Thor om teman som är både tidlösa och skrämmande aktuella. Det är en högklassig allåldersroman som rymmer både en lyhörd uppväxtskildring och en spännande äventyrsberättelse, byggd på den grekiska mytologin, om Odysseus vindlande resor på havet efter kriget i Troja. Illustrationerna är skapade av Ishtar Bäcklund Dakhil.

H C Andersen-priset

Hans Christian Andersen Awards instiftades 1956 av IBBY International och delas ut vartannat år till en författare, och sedan 1966 även till en illustratör, vars samlade verk utgör ett värdefullt bidrag till barnlitteraturen. Priset kallas ofta för barnbokens Nobelpris och priset består av en medalj och ett diplom.

Juryn består av 10 personer som är spridda över världen. Det unika med HC Andersen-priset är juryns sammansättning och det internationella perspektivet.