Bonnier Carlsen, 2022-02-24

Foto: Ulla Montan

Annika Thor nomineras till Hans Christian Andersen Award 2022

Annika Thor är en av de fem författare som nomineras till Hans Christian Andersen Award 2022. Hon har tidigare nominerats till priset, senast 2019 och 2020. Priset kallas ofta för barnbokens Nobelpris och består av en medalj och ett diplom. Vinnaren tillkännages den 21 mars.

Annika Thor

Annika Thor, född 1950, är uppväxt i Göteborg och utbildad vid Göteborgs universitet, Bibliotekshögskolan i Borås och Dramatiska institutet i Stockholm. Hon debuterade som prosaförfattare 1996 med ungdomsromanen En ö i havet, och har gett ut ett tjugotal böcker för barn, ungdomar och vuxna. Hennes senaste bok Odysseus pojke utkom 2020.

Odysseus pojke skriver Annika Thor om teman som är både tidlösa och skrämmande aktuella. Boken är både lyhörd uppväxtskildring och en spännande äventyrsberättelse som baseras på den grekiska mytologin.

Vi möter Odysseus son Telemakos. Han är en ensam pojke som inte har några jämnåriga kamrater. Pappa Odysseus drog ut i krig, långt borta i Troja, och kommer aldrig tillbaka till ön. Telemakos saknar och tänker ofta på den pappa han aldrig fått möjlighet att ära känna ordentligt. Åren går och snart är han en ung man och måste själv ta ansvar för sin egen och sitt lands framtid. Ska han gå i sin pappas fotspår? Eller finns det ett annat sätt att växa upp till man?