Bonnier Carlsen, 2021-04-29

Debut om syskonskap och att våga gå sin egen väg

Kaly Halkawt debuterar med Astera och basketskorna, en berättelse om syskonskap och om att hitta tillbaka till, eller hinna ikapp, en bror som håller på att växa upp och bryta sig loss. Men också om vänskap och att gå sin egen väg oavsett vad alla andra tycker. Bokens ljuvliga illustrationer i färg är gjorda av Sofia Falkenhem.

Frågestund med Kaly

Foto: Stefan Tell

Berätta lite kort, vem är Kaly?

Hej! Det finns så många Kaly. Jag växte upp i Eskilstuna och älskade att låna böcker, film och musik på stadsbiblioteket. En gång i livet bodde jag i Paris och jobbade som lärare på en lågstadieskola. En annan gång jobbade jag som bibliotekarie i Fittja i Botkyrka. En tredje kapitel i livet arbetade jag på Unga Cinemateket med filmvisningar för barn i Stockholm, Göteborg och Malmö. Idag är jag är en 32-årig manusförfattare och doktorand i barn och ungdomsvetenskap som bor i södra Stockholm med min familj. Oavsett var jag bott eller vad jag har gjort, har jag alltid skrivit sagor för barn och unga. Skriva är livets bästa grej!

Var kom berättelsen bakom Astera och basketskorna ifrån?

När jag var liten så bodde jag i Kurdistan. Min pappa flyttade till Sverige före oss. Medan jag, mamma och min bror väntade på att få komma till Sverige så brukade vi läsa Astrid Lindgrens "barnen i bullerbyn" (tänk att den fanns utgiven på kurdiska!) Vi fantiserade den svenska sommaridyllen med röda knutstugor och smultronbuskar. Tre åt senare, en mörk och grå november natt anlände vi till en funkislägenhet i utkanten av Eskilstuna. Det var... inte vad Astrid Lindgren hade lovat mig. Det skapade en ilska och förvirring. Astera och basketskorna är en kärleksförklaring till det första mötet med min nya hemstad. En berättelse full av undran inför livet, ilska mot vuxenvärlden och nya vänner och musik som räddning.

Vem är din tänkta läsare av boken?

Alla arga/glada/nyfikna/ledsna barn som vill läsa en förlösande historia där inga känslor är förbjudna att smaka på!

Om boken

Astera kom till Sverige och Eskilstuna för ett år sedan. Det var okej ända tills storebror kom med i basketlaget. Sedan dess har han aldrig tid längre. Och Astera bara hamnar i trubbel hela tiden. Hade det inte varit för arga rösten hade hon aldrig bråkat med Thalia och storebrors nya dyra basketskor hade inte blivit stulna. Allt är Asteras fel! Tillsammans med nya kompisarna Evin och Aram lägger Astera upp en plan för att fixa nya skor till storebror. Men hur hon än gör verkar allt bara bli värre. Och värre.

Om Kaly Halkawt

Kaly Halkawt föddes år 1988 i Kurdistan och bor med sin familj i södra Stockholm. Vid sidan av sitt skrivande är Kaly doktorand vid Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen på Stockholms universitet och hon har tidigare arbetat som manusförfattare, filmpedagog och bibliotekarie. I sitt författarskap sätter Kaly stor vikt vid att berätta utifrån barnets perspektiv och hon har alltid skrivit poesi och korta noveller med barnet i centrum.

Foto: Stefan Tell

Om Sofia Falkenhem

Sofia Falkenhem är illustratör och serietecknare, född 1982 i Kristinehamn och bosatt i södra Stockholm med sin familj. Sofia har illustrerat en lång rad barn- och ungdomsböcker, bland annat böckerna om Kalle Skavank (Rabén och Sjögren), böckerna om Monstret Frank (Rabén och Sjögren) samt böckerna om om syskonen Tilly (Opal). Hon har även gjort illustrationer till bokomslag, tidningar och till barnradion.