Bonnier Carlsen, 2024-01-06

Barnboksklassisker i efterlängtad nyutgåva

Under 1940-talet föddes två gossar och blivande författare som båda döptes till Ulf. Gemensamt är också att de fick en lång och framgångsrik skrivkarriär och räknas i dag som två av Sveriges främsta barn- och ungdomsförfattare. Nu kommer två av deras älskade böcker ut på nytt: När vi var ensamma i världen och Ängeln och den Blåa Hästen. Högläsningspärlor och fina presentböcker!

När vi var ensamma i världen

Ulf Nilsson (1948–2021) skrev över 140 böcker. Böckerna har berört och berör fortfarande både små och stora läsare och har översattas till en rad olika språk. Ulf tilldelades också en mängd litterära priser av alla de slag, däribland Augustpriset två gånger. Han hade ett långt och framgångsrikt samarbete med illustratören Eva Eriksson. När vi var ensamma i världen  ges nu ut på nytt i ett litet vackert och läsvänligt format.

"Nu är det du och jag, sa jag till lillebror, ensamma i världen. Men jag ska ta hand om dig, så fint, så fint. Allt ska vara som vanligt." Ulf Nilsson skriver varmt och inlevelsefullt om att ta fel på tiden och om rädslan för att bli lämnad. Eva Eriksson kompletterar med sina uttrycksfulla illustrationer på ett fulländat vis. När vi var ensamma i världen är en existentiell, poetisk och charmfull bilderboksklassiker om två bröder som för ett ögonblick tror sig vara ensamma i världen.

Ängeln och den Blåa Hästen

Ulf Stark (1944–2017) var en mångsidig författare med omisskännlig röst. Han skrev både böcker och filmmanus och tilldelades ett stort antal priser både i Sverige och utomlands, däribland Augustpriset och Nordiska rådets barn- och ungdomspris. Ulf hade ett långt och framgångsrikt samarbete med illustratören Anna Höglund. Ängeln och den Blåa Hästen ges nu ut på nytt  – underbar bilderbokskonst med humor och jordnära poesi

Ängeln och Gud har nästan alltid varit vänner. De har gissat gåtor tillsammans och lekt kurragömma bakom Stora stenen. Men så gör Gud den Blåa Hästen. Och sedan dess är ingenting sig likt. Ulf Stark kombinerar det poetiska med det jordnära i en tänkvärd berättelse med starka känslor, hoppfullhet och igenkänning. Anna Höglunds underbara, naivistiska bilder förstärker stämningarna och humorn i Ängel och den Blåa Hästen.