Bonnier Carlsen, 2022-10-03

Barnens favorit LasseMajas detektivbyrå fyller 20 år

Historien om LasseMajas detektivbyrå började med att någon stal diamanter av Muhammed Karat. Sedan har de olika mysterierna avlöst varandra. Vallebys två stjärndetektiver och klasskamrater Lasse och Maja har gått från den ena succén till den andra. I år firar de 20 år!

Lättläst, men inte lättlöst, är parollen bakom LasseMajas detektivbyrå – en av Sveriges största barnbokssuccéer genom tiderna som har blivit till såväl teve och film som spel och pyssel. Inte undra på, när Martin Widmarks charmiga berättelser tillsammans med Helena Willis skruvade bilder gör varje LasseMaja-bok till ett oemotståndligt läsäventyr.

Men vad är hemligheten att böckerna blivit så populära?

– För det första gillar man ju en riktigt god deckargåta att försöka klura ut före Lasse, Maja och Polismästaren. Att få lägga pussel och grubbla på vad som egentligen har hänt. Det lilla tävlingsmomentet är spännande. Sedan är det också härligt att få återkomma till en välkänd plats i bok efter bok. Det är mysigt att så väl veta vilka som bor i Valleby som att ha sina egna favoriter att följa. Dessutom är det roligt i Valleby. Martin skriver med en sån jäkla humor! säger Helena Willis.

Missa inte jubileumsboken

I samband med 20-års firandet släpps en stor jubileumsbok. I boken finns allt du vill veta om staden Valleby och dess två omåttligt populära detektiver, Lasse och Maja. Här får du bland annat spännande fakta, avslöjande detaljer om invånarna i staden, en guide till alla mysterier, rundvandring i Vallebys fängelse och historien om hur allting började.

Välkommen på maskerad

Vallebyborna har tagit på sig sina knasigaste kostymer för att gå på maskerad på museet. Alla är där – till och med Dino och Saras bebis Lille Pjär. Men mitt under festen blir stadens nya invånare, det rika paret Petersén, av med ett oskattbart halsband. LasseMajas detektivbyrå har ett nytt fall! Psst! Ungar. Vilka är det egentligen som hittar på allt som händer här i Valleby?

Lär känna böckernas färgstarka personligheter

Om skaparna bakom succén

Den som skriver

Foto: Thron Ullberg

Martin Widmark är född 1961 och bor i södra Stockholm. Som barnboksförfattare är han framför allt känd för bokserien LasseMajas Detektivbyrå. Martins böcker har sålt i totalt 10 miljoner exemplar varav 5 miljoner exemplar utomlands och böckerna har översatts till över 40 språk.

Läs mer om Martin

Den som illustrerar

Foto: Thron Ullberg

Helena Willis är utbildad vid Nyckelviksskolan och Beckmans reklamlinje och har sedan examen 1991 frilansat som illustratör och författare. Helena har tecknat för Kamratposten och samarbetat med flera olika författare som Petter Lidbeck, Mikael Engström och Caroline Bruce.

Läs mer om Helena

Ett måste för alla LasseMaja-fans

Nu finns ett rykande färskt nummer av Valleby-Bladet att beställa till din skola eller ditt bibliotek. I Vallebys egen tidning bjuds det på ett stort mingelreportage från Vallebys årliga maskeradbal och en exklusiv intervju med nyblivna föräldrarna Dino och Sara.

Beställ tidningen gratis

Läs tidningen digitalt

LasseMajas kulturhus

LasseMajas kulturhus är ett nytt barnkulturhus i hjärtat av Linköping, endast 150 meter från centralstationen och enkelt att ta sig till från hela landet. Här kan man lyssna på föreläsning, se utställningar och möta författare.

Se trailern till filmen ”LasseMajas Detektivbyrå och Skorpionens gåta”