Bonnier Carlsen, 2021-08-10

Bit ihop – en bok om ishockey, rivalitet och drömmar

Ida Björnstad och Marie Oskarsson är författarna till Bit ihop – den första delen i en ny serie. Det är en ishockeybok fylld av rivalitet, vänskap, sköna dragningar och puckar som sprätts upp i nättaket. Men det handlar också om den den oerhörda pressen som läggs på unga idrottsutövare.

Ulrika Caperius, förläggare:

– Vi har letat efter en ny sportbokserie som både beskriver idrottslivet på ett realistiskt och spännande sätt, men också har ett innehåll och en tematik som läsarna kan ta till sig oavsett om de älskar idrott eller inte. Ida Björnstads otroliga hockeykunskap kombinerat med hennes starka sociala engagemang kunde tillsammans med Marie Oskarssons osvikliga förmåga att medryckande och inkännande skildra ungas liv skapa precis en sådan serie.

Läs också Ungdomar vinner träningspass med NHL-stjärnor

Vi har ställt några frågor till Ida om den nya boken.

Foto: Magnus Ragnvid

Berätta lite om din bakgrund, vem är Ida?

Jag är en tvättäkta ”Norrlandsjänta” från Stensele i Västerbottens inland. Där jag trivs som allra bäst är i skidspåren eller på en snötäckt sjö i vårens första solstrålar. Jag började min journalistiska bana som 17-åring och har därefter jobbat med stora sportmästerskap och produktioner inom radio och TV.

Nu utkommer första delen i en ny bokserie, Bit ihop, vad handlar boken om?

Bit ihop skildrar en verklighet som är fylld med press och förväntningar på barn som idrottar. Vi vill ge en inblick i hur yttre förväntningar kan påverka barns välmående och vänskapsrelationer när leken blir till allvar.

Boken skrivs tillsammans med Marie Oskarsson, hur har er arbetsprocess sett ut?

Det har varit ett lagarbete. Marie fick ta del av ett manus som jag hade skrivit. Därefter har hon lagt det finaste av filter över materialet och förstärkt den historia som redan fanns en grund för. Mitt och Maries samarbete var ett lyckokast som jag är evigt tacksam för.

Vem kommer älska denna serie?

Det här låter kaxigt, men förhoppningsvis alla. Hehe. Eftersom samhället idag är väldigt prestationbaserat är min tro är att många barn och vuxna kommer att känna igen sig i historien. Vare sig man sysslar med ishockey eller inte.

Om Bit ihop

Bill Åström, son till NHL-stjärnan Mackan Åström, har nyligen flyttat hem till Sverige och börjat lira U12-hockey för Björnbyns IK. Snart är det dags för den prestigefyllda och TV-sända Annandagsmatchen mot ärkerivalerna Stenbacken HC. Plötsligt omnämns Bill i tidningar och radio som regionens nya stjärna, trots att han inte ens har en given plats i laget.

Vart Bill än går blir han nu antingen hyllad eller hånad. Värst är Frank, Stenbackens kaxiga center, men även pappa Mackan dras med i hetsen runt matchen. För att tysta alla så inser Bill vad han måste göra – ta en plats i laget, bita ihop och prestera.

Om  Ida Björnstad

Ida Björnstad växte upp i Stensele/Storuman i Västerbottens inland. Hennes hjärta klappar starkt för natur och friluftsliv. Hon började sin journalistiska bana på Sveriges Radio som 17-åring och har därefter jobbat med populära program inom både radio och TV, inte minst stora idrottsmästerskap. Hon var en av de stora profilerna på TV4 där hon som hockeyjournalist bevakade allt från hockeyallsvenskan, till SHL och världsmästerskap.

2017 avslutade Ida Björnstad sin tjänst på TV4. Hon är numera bosatt i Nashville, USA tillsammans med sina två barn och sin man som är professionell hockeyspelare.

Om Marie Oskarsson

Foto: Emelie Asplund

Marie Oskarsson växte upp i Göteborg och Hjo. Hon har gått på Journalisthögskolan och arbetar som författare och journalist. Marie Oskarsson började skriva böcker för att hennes äldste son Nils inte ville göra sin läsläxa. Det fick henne att skriva en bok som passade honom och andra läsovilliga barn. Numera skriver hon böcker för att hon har hittat ännu en historia som hon vill berätta.

Marie Oskarsson är bosatt i Göteborg.