Bonnier Carlsen, 2023-02-14

Foto: Shutterstock

16 böcker om kärlek

Kärlek kan man aldrig få för mycket av! Det är härligt att både ge och ta emot kärlek – fira den med en bok. Läs om: en bebis som gillar alla och vill pussa alla. En flicka som älskar djur. En mormor och kärleken till havet. En pytteliten Dim som vill bli sedd och spirande tonårskärlek. Här tipsar vi om böcker med starka känslor och kärlek i överflöd. Mysig läsning för både små, lite större barn och unga vuxna.

Bebbe gillar och Bebbe pussar av Mervi Lindman

Ålder: 0-3 år

Greppvänliga böcker om den härligt pigga bebisen. I de här humoristiska pärlorna ryms glädje, överraskningar och bus.

Bebbe gillar många saker: dockan, bollen, tågbanan ... Bebbe gillar gröt och att dansa. Men Bebbe gillar inte WHOUUUU!

Köp Bebbe gillar

Bebbe vill pussa alla: mamma, pappa, storasyster, katten, masken ... Nej, förresten … kanske INTE masken.

Köp Bebbe pussar

Julia gillar djur av Lisa Moroni

0-3 år

Julia älskar djur! Men vad tycker djuren? Katten är lätt att krama och grisen gillar att bli klappad. Men alla djur vill inte. Även om Julia springer efter och ropar så kommer de inte! Andra djur är för små och går inte att klappa hur mycket Julia än vill … Barnnära djurfakta med mycket humor och igenkänning för små djurälskare och deras familjer.

Köp Julia gillar djur

Musse & Helium. Kärlekens vind – en godnattsaga av Camilla Brinck

Det har blivit dags för en rofylld stund med Musse och Heliums favoritsaga. Camilla Brinck berättar den stämningsfulla sagan om Kärlekens vind för Musse och Helium när de ska sova. Med en sagoskimrande text och stora vackra bilduppslag bjuds här in till en fantasivärld där små och stora läsare kan få hjälp att hitta lugnet.

Ålder: 3-6 år

Köp Musse & Helium. Kärlekens vind – en godnattsaga

Mormor vid havet av Moa Graaf

Min mormor bor vid havet, i ett hus på stranden. Där går vi ofta och plockar, petar, letar och hittar. Och rätt som det är händer det något ovanligt … En poetisk och finstämd bilderbok om kärleken till havet och om vänskap över generationer.

3-6 år

Köp Mormor vid havet

Vem ser Dim? av Maria Nilsson Thore

3-6 år

Maria Nilsson Thore bjuder återigen på bilderboksmagi. Med sina stämningsfulla akvareller gjuter hon liv i en pytteliten värld djupt inne i skogen och berättar en saga om önskan att bli sedd – och konsten att se det som finns alldeles intill. Pyttelilla Dim är precis som du och jag, fast mindre än en kotte.

Köp Vem ser Dim?

Huset som vaknade av Martin Widmark

Ålder: 3-6 år

En kväll när gubben Larson som vanligt har släckt ned rum efter rum i det gamla huset, knackar det plötsligt på dörren! En pojke med en mystisk kruka står utanför. Inte kan väl han, gubben Larson, ta hand om ett alldeles nysått frö? Och inte har han tid heller! Bilderboksmagi för unga bokälskare av Martin Widmark i samarbete med Emilia Dziubak.

Köp Huset som vaknade

Kärleksmysteriet av Martin Widmark & Helena Willis

Ålder: 6-9 år

Valleby håller kärleksfestival. Invånarna pussas för glatta livet och på torget är det danstävling – allt för att samla in pengar till världens fattiga barn. Men när festivalen avslutas händer märkliga ting: prispallen brakar ihop och ljuset slocknar. Och framför allt, pengarna försvinner spårlöst …

Köp Kärleksmysteriet

Älskade Sigge av Lin Hallberg

Ålder: 6-9 år

Äntligen ska det Elina och de andra skötartjejerna tränat för så länge bli verklighet. Snart bär det av till den stora tävlingen i Danmark! Men under långritten till Hagebystallet börjar Sigge halta och orosmolnen hopar sig över Elina. Alla vet att det är laget som gäller, men att rida en av de andra hästarna kan aldrig bli samma sak.

Köp Älskade Sigge

Maryam och hjärtegästerna av Minoo Shams

Ålder: 6-9 år

Maryam är lycklig! Mamma är gravid med tvillingar och Maryam ska bli storasyster! Men det är inte ens hälften så roligt som att få besök av sin älskade mormor från Iran. Det är allt Maryam tänker på. Och med två barnbarn i mammas mage stannar väl mormor dubbelt så länge? En lättläst, stark och rolig berättelse om konflikter i skolan, om att vara osams med sin mamma, om att längta efter de släktingar som inte följde med till det nya landet.

Köp Maryam och hjärtegästerna

Fråga chans av Marie Oskarsson

Ålder: 6-9 år

Åh, Emilia! Världens sötaste tjej, med världens trassligaste hår. Jack kan inte andas när hon är nära. Han bara måste, måste fråga chans. Men hur gör man? Och hur ska man våga? Jack grubblar och grubblar. Bästisen Edvin är inte till mycket hjälp. Han har annat att tänka på. Han är ju också kär. En engagerande och varm berättelse om den allra första pirrande kärleken.

Köp Fråga chans

Miras Martin av Anna Ehring

Ålder: 9-12 år

Mira och Martin har ett hemligt ställe i skogen bakom husen där de ses. Men den här våren händer det något. Mira blir på samma gång tyst och bubbligt fnissigt när hon ser Martin. I Miras Martin står kompisar, skola och stora känslor i centrum.

Köp Miras Martin

Huvudet fullt av dig Mån Gahrton och Johan Unenge

Hur vet man att man är kär? Hur blir man ihop? Och vad gör man om tjejen man gillar är kär i någon annan? Adam ska börja i en ny klass.  Adam ska börja i en ny klass. Kanske han äntligen kan bli den coola killen han drömt om att få vara? Men det går inte riktigt som Adam har tänkt sig - snart har han ställt till med bråk i klassrummet, blivit bästis med den busige killen i klassen och skjutit en boll på den där söta tjejen - Eva ...

Köp Huvudet fullt av dig

Förr eller senare exploderar jag av John Green

Unga vuxna

Hazel är 17 år och kommer aldrig att bli frisk igen. Det har hon vetat sedan dagen då hon fick sin cancerdiagnos för tre år. Hon är inte särskilt pigg på att gå till kyrkans stödgrupp för unga med cancer. Men så en eftermiddag dyker Augustus Waters, friskförklarad från sin cancer, upp. En förkrossande vacker och gripande historia om livet. Om att vara ung och ändå stå med ena foten i graven.

Köp För eller senare exploderar jag av John Green

Berätta tre saker av Callum Bloodworth

Unga vuxna

Allt Liv kan tänka på är döden. Det är inte Livs fel, varken att hennes mamma gått bort eller att hon kan ha fått corona av en kille som kysst henne av misstag. En gripande kärlekshistoria kantad av humor och svärta. Storslagna gester, himlastormande känslor och krokodilhjärtan, skriven för alla som någonsin känt sig ensam. Om ett liv under en pandemi för generationen i jakt på en framtid som bit för bit slås i spillror.

Köp Berätta tre saker

Ingenting och allting av Nicola Yoon

Unga vuxna

Ömsint, stark och med en oväntad twist. Given sträckläsning för alla John Green-fans.  Vi kanske inte kan förutsäga framtiden, men vissa saker går ändå att förutspå. Som att Maddy kommer att bli kär i Olly. Och att det kommer att sluta i katastrof. Maddy lider av en extremt ovanlig sjukdom som i princip innebär att hon är allergisk mot världen. På sjutton år har hon aldrig varit utanför huset. Så en dag flyttar den jämnårige Olly in i huset bredvid –

Köp Ingenting och allting