Bonnier Carlsen, 2021-10-26

Illustration: Per Gustavsson

Böckerna om Knotan har fått eget rum i en utställning

Böckerna om Knotan har fått ett eget rum i Per Gustavssons utställning ”Bilderbokens möjligheter” på Vetlanda museum.

Serien om Knotan är tuffa, roliga småbarnsböcker om vardagen tillsammans med upptäckarglada Knotan och tålmodiga pappa. Per Bengtssons rytmiska text och Per Gustavssons expressiva bilder skapar underbar läsning och igenkänning. Perfekta böcker för små barn och deras föräldrar!

Knotan krockar

Knotan gillar att krocka. Klara, färdiga, spring med gåvagnen! Klong i elementet, brak i byrån, duns i dörren. Oj, vagnen gick sönder! Var är hjulet? Och vart har Knotan tagit vägen ...

Knotan klappar

Knotan gillar att klappa. Nallen, mysigt med det mjuka. Stora blomman. Aj, den sticks! Katten vill inte bli klappad. Den smiter. Under soffan, upp på byrån. ”Inte jaga”, säger pappa. ”Klappa fint!”

Knotan klättrar

Knotan älskar att klättra. Fram med pallen. Upp i hyllan. Mera! Drar ut stolen. Upp på bordet. Oj, balanserar jättehögt!

Knotan kastar

Knotan gillar att kasta. Hemma finns en hel korg med bollar. Bollarna studsar framför, över, bakom och ... Var är bollarna? Pappa hjälper. Letar. Kryper.

Knotan knappar

Knotan älskar knappar. Bäst är det när det blinkar... Lycka när det låter! Tryck, tryck på pappas mobil. Vrid, vrid på tvättmaskinen. Rrrrrr! på grannens dörr.

Sagt om Knotan-böckerna:

”… barnets fascination för knapparna fångas på pricken” Kristina Rydälv Kåreby, BTJ-häftet

"en lyckad och kul småbarnsbilderbok /.../ Knotan kastar inbjuder till lekfull läsning …” Tine Billing, BTJ-häftet

”Ett guldkorn bland böcker för de riktigt små läsarna /.../ Och igenkänningen är total.” Vi läser

”Böckerna om Knotan är varmt illustrerade och fint berättade. Men framförallt oerhört träffsäkra.” Vi föräldrar

Om författarna

Foto: Stefan Tell

Per Bengtsson är författare och journalist. Han har bland annat skrivit ett tiotal barnböcker för slukaråldern och varit ordförande i Augustprisjuryn för barn- och ungdomsböcker. Förnärvarande arbetar han som reporter på Kamratposten. Böckerna om Knotan kom till under en föräldraledighet och är inspirerade av vardagslivet med ett litet barn.

Per Gustavsson är illustratör och författare och en av Sveriges mest erkända barnboksskapare. Han har illustrerat en mängd bilderböcker med både egna och andras texter. Bland hans egna mest kända är de populära böckerna om den kaxiga Prinsessan. År 2014 erhöll han Elsa Beskow-plaketten för boken Skuggsidan och 2018 mottog han Expressens kulturpris Heffaklumpen. Han har även blivit Augustprisnominerad ett flertal gånger.