Bonnier Carlsen, 2020-10-16

Foto: Lindrizia AB

Camilla Brincks myllrande fantasivärld: Musse & Helium

Den 28 oktober utkommer Musse & Helium. Den sista kampenI detta äventyr inser Musse och Helium till fullo värdet av vänskap, och de får också uppleva hur goda gärningar och fin energi kan komma tillbaka som en bumerang! Camilla Brinck har skapat en unik och myllrande fantasivärld fylld av humor, spänning och färgsprakande miljöer. Musse & Helium producerades ursprungligen som en ljudsaga, och har nu äntligen förvandlats till bok.

Vi har har fått en pratstund med Camilla Brinck och ställt några frågor.

Den sista kampen är snart här! Hur känns det?

– Ja, äntligen! Även om jag lever med böckerna en längre tid under själva skrivprocessen, så tröttnar jag ändå inte på historien och längtar lika mycket som Musse & Heliums fans efter att få hålla i den tryckta, färdiga boken. Jag är förmodligen Musse & Heliums största fan så det känns helt underbart att äntligen få hålla i bok 5.

Tiotusentals barn väntar på den här upplösningen. Vad är det som gjort böckerna till en sådan otrolig succé tror du?

– Förutom det spännande äventyret, så tror jag att det är Musse & Heliums personligheter som gör att böckerna är så omtyckta. De vågar visa sig sårbara, prata känslor, de gör misstag, erkänner det och lär sig av dem. Musse, Helium och deras vänner är fina och omtänksamma mot varandra. De retas självklart ibland, men har alltid en god ton och visar varandra respekt. Förutom att barnen gillar böckerna, så tror jag att Musse & Heliums framgång även beror på att föräldrarna tycker att böckerna är underhållande och roliga att läsa ihop med sina barn. Jag jobbar stenhårt med att böckerna även ska vara underhållande för de vuxna. Jag tycker nämligen att det är superviktigt att man får dela glädjen, att det ska vara kul för båda parter. För vi vet ju att delad glädje är dubbel glädje! Musse och Helium är en bok för hela familjen att samlas runt, där man får skratta, gråta och hålla andan ihop när äventyret blir galet och spännande.

Men det är väl inte helt slut med äventyr för Musse & Heliums del?

– Nejdå, det är snarare bara början för Musse & Heliums del. Deras äventyr fortsätter i nästa bokserie. Bok 1 i den serien sitter jag och skriver på just nu faktiskt. Den kommer att utspela sig uppe i vår vanliga värld, människovärlden. Det visar sig att vår värld inte är så vanlig som vi tror. Så den nya serien, likt den första, kommer att innehålla en massa magi och äventyr den med. Det händer en massa saker, till exempel dyker både roliga och farliga nya karaktärer upp. Musse & Helium älskar att underhålla och de är här för att stanna!

Berätta kort om bakgrunden till Musse & Helium, hur fick du idén?

– Oj, det är nästan svårt att återberätta. Det kan låta lite knasigt, men jag jobbar ju även med musik och för ca 6 år sedan när jag satt i studion och skulle skriva en duett, så skulle jag förvandla min kvinnliga röst till en manlig. Det kan man göra idag med hjälp av ett program i datorn, det knasiga var bara att jag råkade skruva åt fel håll, så istället för att höra en manlig röst i mina hörlurar, så hörde jag helt plötsligt en väldigt ljus och pipig röst som härmade precis allt jag sa! Figurens röst som jag hörde i mina lurar lät så levande och jag såg direkt hur den lilla karaktären såg ut; det var Musse som dök upp!

När jag sedan skruvade lite till så dök även Helium upp. Även hon var väldigt levande, läskigt levande, inne i mitt huvud. Sedan den dagen "flyttade" de två mössen in hos mig. Jag sa under en längre tid att Musse & Helium kom till av ett misstag, men idag tror jag inte att det var så, utan att Musse & Helium har en massa saker de vill förmedla till barn, runt om i hela världen, och det ska tydligen ske genom mig. Jag har fått äran att skriva ner deras historier som de så tydligt beskriver för mig. Och det - kan jag med stolthet berätta – är en stor ära för mig!

Musse & Helium. Den sista kampen

Stackars Musse och Helium! De hålls inlåsta i en mörk, fuktig källare av de onda Duvjägarna. Hur ska de nu kunna hitta Guldosten och rädda Djurriket? Men även i de mörkaste stunder fi nns det en strimma hopp. Och hjälpen kan ibland komma från ett oväntat håll ... Även om Musse och Helium står inför den största kampen någonsin, är de modiga möss som vägrar att ge upp. Men de måste tänka och handla snabbt om de ska ha en chans att fåt tag i Guldosten och sina föräldrar innan det är för sent.

Sagt om de tidigare delarna

Förstår att ni toppar alla listor. Böckerna är fantastiska. Jag vet inte vem som längtar mest efter nästa bok, jag eller 5-åringen. Lisa Andersson

Har läst så otroligt många barnböcker för våra två barn men aldrig så bra och välskrivna böcker som Musse & Helium. Camilla Jobs

Alltså era böcker är helt otroliga! Sonen på 8 år sträckläste bok 1 och 2 på mindre än 2 veckor. Tack för att era böcker fick honom att släppa datorn lite mer. Ingela Mattsson

Tack vare Musse & Helium så lärde sig min dotter att läsa och läser nu böckerna varje dag. Så tack för underbara böcker. Sophie Alkerud