Bonnier Carlsen, 2022-09-27

Foto: Stefan Tell

Camilla Lagerqvist kan få Barnens Romanpris i Karlstad

Camilla Lagerqvist nomineras till Barnens Romanpris i Karlstad för boken Hemmet för bortrövade barn: Planen. Runt 800 elever från 34 klasser på olika skolor är med och väljer sin favorit bland fem böcker.

Läs mer om priset och de nominerade författarna.

Om boken

Året är 1910 och Adam arbetar som dräng på en bondgård. En dag svänger en fin vagn in på gården där han jobbar och hans liv förändras för alltid. Men är Adam verkligen beredd att slå sig till ro och leva ett liv i lyx eller vill han rentav göra något för de barn som har det lika eländigt som han har haft det? Sakta börjar en plan ta form, en plan som både är olaglig och livsfarlig ...

Planen är den första delen i den spännande serien Hemmet för bortrövade barn. I mars 2022 utkom uppföljaren Pojke 265.

Ur boken

"Adam vände sig om och tittade på herrgården. Allt var så stort. Till och med de lägre byggnader som kallades flyglar var stora, större än de flesta bondgårdar han hade sett. Det fanns hur mycket utrymme som helst här. Kanske kunde han använda en del av en flygel för att förverkliga sin idé? Hoppet som fyllde honom bubblade som sockerdricka och fick honom att gå med lätta steg fram till porten. Plötsligt mindes han vad Kati brukade säga: Ingen kan hjälpa alla, men alla kan hjälpa någon."

Sagt om boken:

"en gripande och spännande historia med Robin Hood-känsla" Anna Wilner, BTJ-häftet nr 16, 2021

Foto: Stefan Tell

Om författaren:

Camilla Lagerqvist är utbildad journalist och en produktiv författare med över tjugo böcker i bagaget. 2015 tilldelades hon Nils Holgersson-plaketten. Camilla är mycket omtyckt för sina besök på skolor och bibliotek.

När hon arbetade som journalist skrev hon på kvällarna när barnen skrev. Journalistyrket har bidragit mycket i författandet, särskilt när det kommer till research.

Att Camilla är historieintresserade är en starkt bidragande orsak till att hon just skriver historiska romaner. Camilla: "Jag tror att det blir bäst om man skriver om något som man själv är intresserad av".

Camilla Lagerqvist har tidigare tilldelats Barnens Romanpris i Karlstad. 2016 fick hon priset för sin roman Den vita döden.