Bonnier Carlsen, 2021-02-25

Dansa med Sigge – nittonde boken i succéserien

Snart är det sommarlov. På Brobygården väntas fölungar och ryttarna tränar för fullt. Ibland känns det som om Sigge dansar fram i dressyren, men kommer Elina kunna hålla honom lugn på tävlingsbanan? Fokus är på tävlingen i Danmark, men vägen dit kantas av oro. Att hålla ihop som ett lag blir viktigare än någonsin. Nu utkommer Dansa med Sigge – den nittonde boken i Lin Hallbergs och Margareta Nordqvists succéserie om favoritshettisen Sigge och stalltjejen Elina.

”Det är alltid lika mysigt att läsa dessa böcker – här finns stor igenkänning, gott om plats för att väcka egna drömmar /.../ Illustrationerna av Margareta Nordqvist är fortsatt ljuvliga.” Ewa Wendt, BTJ

Toppar försäljningslistorna

Böckerna om den lilla shetlandsponnyn Sigge har lovordats av såväl kritiker som bibliotekarier och prisbelönats av Bokjuryn – Barnens egen lista över årets bästa böcker. De toppar ständigt försäljningslistorna och tillhör de mest utlånade på biblioteken.

Vi har ställt några frågor till Sveriges mest älskade hästboksförfattare

Berätta lite kort, vem är Lin?

Hm, svårt, antar att jag är lite av en drömmare, steget till historieberättande var ganska självklart redan tidigt i livet. Eremit tendenser som passar fint ihop med författande. Jag tänker när jag gör annat. Många berättelser kommer till under promenader. Avkoppling är jobb i trädgård och annat handfast. Suger upp verkliga livet berättelser som omsätts till historier i böcker – oftast utan att jag själv är medveten om det.

Foto: Caroline Andersson Renaud

När skrev du din första berättelse? När bestämde du dig för att bli författare?

Första berättelsen var väl i lågstadiet. En historia inspirerad av familjen Adams men baserat i ett hus som jag brukade gå förbi och som fick mig att känna skräcken rinna nerför ryggraden – "Familjen Måleri Mord" hette den. Bestämde mig tidigt för att jag ville bli författare, men hade ingen aning om hur det skulle gå till och var nog rätt lat och ofokuserad länge. Det tog evigheter att hitta en egen röst och ett uppslag som räckte hela hela vägen.

Var kommer berättelsen om Sigge från?

Med Sigge böckerna gjorde jag det enkelt för mig – tog helt enkelt vardagen från min egen lilla ridverksamhet och lät den kliva in i bokvärlden. Men det är klart, själva Sigge, kom in i mitt liv tidigare än så. Vi bodde i England. Hade redan Sigges storebror Sam som min äldsta son red. Då vi skulle flytta tillbaka till Sverige fick vi höra om Sigge som inte riktigt trivdes med familjen som hade honom. Vi tog med oss honom också och resten är historia 🙂

Hur ser processen ut kring skapandet av en Sigge-bok?

Sigge bok skriver jag i maj när naturen vaknar till liv. Det är alltid lika mysigt för då får jag chans att gå tillbaka och återuppleva de där hektiska åren då jag drev ridverksamheten och födde upp Shetlandsponnyer. Vi hade så himla mycket roligt tillsammans, stallgänget och jag. Det är alltid lika härligt att sitta ner och skriva om det.

Nu släpps den nittonde boken om Sigge – hur hittar du nya berättelser? Har du någon favorit bland böckerna?

Ja, jösses, så många böcker! Men nej, jag har ingen favorit, även om jag är väldigt stolt över de senaste och över att berättelserna fortfarande känns fräscha.

Du skriver även andra böcker än Sigge, berätta? Hur skiljer det sig att skriva för olika åldrar?

Att skriva för olika åldrar håller igång hjärnan. En bok för nybörjarläsare kräver ju ett helt annat tänk där man lämnar mycket av berättelsen till bilderna. Att sen skriva för tonåren är som att kasta loss och ge sig ut på seglats. Skönt att slippa ta hänsyn till läskunnighet, men också mer komplext och ganska knepigt stundtals.

Vad gillar du själv att läsa? Läser nu?

Senaste boken var Karin Smirnoff, sen for jag hem – slukade den. Man kan nog säga att jag är en romanläsare. Konstant ett par böcker på gång. Det går inte sova utan läsa först.

Pyssel, tips och fakta för alla hästälskare som gillar Sigge!

Här kan du fylla i om dig själv, dina kompisar och era älsklingshästar. Rita din favorithäst och skriv och klura med Sigge! Vet du till exempel vad Sigges kroppsdelar heter? Eller hästars olika färger? Titta i Sigges fotoalbum och läs om när Sigge föddes och BUS-klubbens roligaste och läskigaste stallminnen.

 

Ladda ner och skriv ut Sigge-affisch

Stora Siggeguiden för alla hästtokiga läsare

1. Alla älskar Sigge

I den första boken om Sigge får vi träffa Elina. Hon börjar i tvåan och ska äntligen få börja rida. Tillsammans med sina kompisar börjar hon med ridning på shettisstallet i Broby, under läraren Ingela. Det r här som Elina träffar Sig för första gången. Sigge är en vit liten shetlandsponny och det är kärlek vid första ögonkast. Men en dag när Elina kommer till stallet är Sigge sjuk. Hur ska det gå?

2. Torsdagar med Sigge

Elina längtar sig galen efter Sigge. Han är fortfarande sjuk men på bättringsvägen. Men frågan är vem som kommer få sköta Sigge när han kommer tillbaka? Visst blir det väl Elina, eller?

3. Kom igen Sigge

Elina och hennes mamma ska få sköta om hästarna i stallet helt själva, vilken lycka! Men plötsligt dyker Jossan upp. Hon ska tävla med Sigge, fast hon är lite nervös, så Elina kan följa med som skötare, om hon vågar.

4. April April Sigge

I sommar hålls det ridläger. Elina vill inget hellre än att vara med på det. Men då måste hon ta hand om Sigge helt själv. Vågar hon det?

5. Ridläger med Sigge

Äntligen är det dags för ridlägret. Elinas dröm har gått i uppfyllelse och hon ska få vara med. En hel vecka fylld med bus, uteritter och massa Siggemys!

6. Simma lugnt Sigge

Efter sommarens ridläger måste hästarna vila upp sig. Elina får vila upp sig hos mormor och morfar. När Elina kommer tillbaka efter semestern är det dags för hennes första tävling och med sig ska hon ha Sigge.

7. Äventyr med Sigge

Elina ska ut på äventyrsritt. Det vankas lägereld, Storsjöodjur och hästvålnader, Elina är överlycklig. Samtidigt börjar vardagen förändras. Hästarna tar mer och mer tid. Sen har hon två kompisar Mattis och Eric, går det att vara kompis med båda?

8. Det spökar, Sigge

Snart är det halloween, ridtjejerna ska anordna en riktigt mysryskväll. Men det är inte det enda spännande som händer på stallet. Två nya elever ska börja rida med dem. Tänk om de vill sköta tjejernas favorithästar?

9. Hoppa högt Sigge

Elina ska få rida på den stora ridskolan, med Sigge. Men väl där är han på sitt bråkigaste humör och inget går som Elina tänkt sig. Dessutom sitter Jossan och hennes kompisar på läktaren.

10. Äntligen Sigge

Elina har äntligen fått bli skötare. Det innebär att hon får hänga med stortjejerna och det är nästan som att ha en egen häst. Fast det är inte Sigge, det är gamla Atle. Sen händer det något hemskt med Atle, är det Elinas fel?

11. För alltid Sigge

Elina ska få sköta om Sigge, helt själv. Det är en dröm som uppfylls. Men det är svårt att säga farväl, både för Jossan som lämnar över Sigge till Elina. Men också för Elina som måste säga hejdå till Atle och till alla klasskompisar. Tur att hon har Sigge och ett härligt sommarlov fyllt med hästridning och lata sommardagar.

12. Sommaren med Sigge

Elina och hennes lillasyster Linnea ska åka till mormor och morfar. Vanligtvis brukar Elina längta efter sommarveckan hos dem. Men den här gången är det inte lika roligt. Hon vill helst bara vara med Sigge.

13. Du och jag Sigge

Sommaren blev bättre än Elina någonsin kunnat drömma om. Hon fick ha Sigge hemma hos mormor och morfar, alldeles för sig själv. Nu är det dags för läger som avslutas med hästtävling. Men något stör Elina. Hon är nämligen inte ensam om att ha Sigge som favorit. Tänk om hon inte får rida Sigge på lägret.

14. Klar för start, Sigge

Den ljuva sommaren börjar lida mot sitt slut och vardagen är på ingång. Men vad gör väl det, när man får hänga i stallet med Sigge? Tränaren Ingela planerar en långritt. Men innan den ska avgå sker en olycka med hästarna.

15. Sally och Sigge

Ridterminen är återigen igång. Men innan Elina får rida Sigge måste hon rida Nanou. Men Nanou är mest arg och Elina tror att hästen nog är trött på ridskolan och behöver vila. Det är mycket nytt på gång på ridskolan. framförallt kommer det en ny häst till ridskolan, Sally.

16. Full galopp Sigge

Elina spenderar all sin lediga tid i stallet. Hon har bestämt sig för att jobba med hästar när hon blir vuxen. Men mamma och pappa tycker att det räcker med tre dagar i veckan, hon måste ju klara skolan också. Dessutom är det snart dags för shettisgaloppen. Alla vill rida den nya hästen Sally. Men det är ju Mattis som är Sallys skötare.

17. Tävla med Sigge

Ingela är sjuk, vilket innebär att Elina får spender ännu mer tid med Sigge. Det är nämligen Elina, hennes mamma och resten av stalltjejerna som får sköta stallet och förberedelserna inför den kommande hopptävlingen.

18. I stallet med Sigge

Det ombyggda stallet ska invigas och under jullovet ska tjejerna återigen på ridläger. Den här gången ska de få träna dressyr med riktiga dressyrdomare. Allt inför sommarens stora tävling i Danmark. Samtidigt som allt i stallet flyter på och blomstrar händer det sorgliga saker utanför. Då blir lugnet och tryggheten i stallet viktigare än någonsin tidigare.

19. Dansa med Sigge

Det är vår och i Brobystallet tränas det dressyr för fullt inför den stora tävlingen i Danmark. Där ska Elina och Sigge visa världen vad de kan. Stämningen är på topp och när allting stämmer känns det nästan som om Sigge dansar fram!

20. Älskade Sigge

Den internationella shettistävlingen i Danmark närmar sig med stormsteg. Allt det som Elina och de andra skötartjejerna har drömt om så länge ska äntligen bli verklighet.