Bonnier Carlsen, 2020-06-08

Foto: Stefan Tell

David Sundin barnboksdebuterar med en bok som inte vill bli läst

Komikern och tv-profilen David Sundin barnboksdebuterar den 1 september med Boken som inte ville bli läst, en humoristisk bok för barn som tar hjälp av vuxna eller andra läskunniga för att läsa sina böcker. 

Eftersom boken inte vill bli läst så kommer den att krångla och krumbukta. Bokstäverna gömmer sig, boken försöker stänga sig och den utsätter den som läser högt för saker som ska få den att lägga ifrån sig boken. I ett stycke har till exempel alla r förvandlats till u, i ett annat stycke används extremt ovanliga ord och vid ett tillfälle förvandlas boken till en ratt som den vuxne tvingas styra med. Bokens interaktivitet gör att varje lästillfälle blir unikt.

– Jag älskar att läsa för mina barn och har tänkt mycket på hur man kan bjuda in till lite samarbete mellan uppläsaren och lyssnaren. När ett barn väljer att få Boken som inte ville bli läst uppläst för sig tvingas den vuxna att kanske tassa en liten bit utanför sin komfort-zon och bli kreativ, lekfull och att säga saker som kanske annars glöms bort – som till exempel ”jag älskar dig", säger David Sundin.

Boken som inte ville bli läst är en hyllning till gemenskapen som uppstår vid högläsning. Den är också en hyllning till den fysiska boken som format. Eftersom berättelsen involverar bokens fysiska form kommer den inte att finnas som e-bok eller ljudbok. För att det i de formaten inte går att förmedla samma upplevelse av boken – och för att boken helt enkelt inte vill.

Om David Sundin

David Sundin är före detta copywriter och skribent, numera manusförfattare, komiker, skådespelare och programledare (senast för Melodifestivalen). Boken som inte ville bli läst speglar att David Sundin definitivt har barnasinnet kvar, något han även visat genom sin medverkan i TV-program som Bäst i Test och Sommarskuggan. I höst är han även aktuell med standup-föreställningen Nya Svenska Ord samt i rollen som Harry i långfilmen Se upp för Jönssonligan.

För mer information, recensionsbeställningar eller intervjuförfrågningar, kontakta:

Jenny Helldahl • Kommunikationsansvarig Bonnier Carlsen• 08 - 696 80 78, 076 - 526 09 80 • jenny.helldahl@bonnierforlagen.se