Bonnier Carlsen, 2022-11-28

Foto: Stefan Tell,

De kan få Förskolebarnens litteraturpris 2023

Chinos tjocka kinder av Maria Nilsson Thore och Dom som bestämmer av Lisen Adbåge nomineras till Förskolebarnens litteraturpris 2023 – ett pris där förskolebarnen röstar på sin favoritbok! Priset delas ut för att öka barns intresse för böcker och läsning.

För femte året i rad anordnar Polyglutt Förskolebarnens litteraturpris som blivit en populära tävling för Sveriges förskolor där barnen själv får rösta. 21 titlar har valts ut och nu kan förskolorna rösta på sin favorit fram till den 17 mars 2023.

Fem finalister presenteras den 23 mars, därefter röstar förskolorna och skriver en motivering. En jury bedömer motiveringarna till det vinnande bidraget. Den förskola som skrivit den bästa motiveringen belönas med 10 000 kr.

Om Chinos tjocka kinder

Wow! De andra hamstrarna älskar verkligen Chinos roliga upptåg. Chino har ju de tjockaste kinderna och kan en massa coola konster. Men även om det alltid är kul runt Chino kan det ibland bli lite för mycket av det roliga.

Kanske behöver Chino tänka på de andra också? Chinos tjocka kinder är en bilderbok om att vara den som alltid står i centrum, och hur det är för dem som står bredvid.

Chinos tjocka kinder är en varm och rolig bilderbok om att vara den som alltid står i centrum, och hur det är för dem som står bredvid.

På gården finns "Dom som bestämmer" och "Vi som inte får vara med". Men varför bestämmer alltid dom som bestämmer? Och vad ska vi som inte får vara med göra för att få vara med? Eller vänta nu... Vill vi ens vara med? Vi kanske bara vill vara ifred.

Lisen Adbåges Dom som bestämmer, som utkom 2018, är en bilderbok om makt. Och om att säga nej, på sitt eget vis. Det är en tuff, kaxig och smart bilderbok om de påhittiga, men lite lågmälda, barnens förhållningssätt till dom som bestämmer på gården. Med ett lakoniskt underdogperspektiv visar hon att personligheter fulla av kreativitet, fantasi och lekfullhet – med hjälp av integritet och emotionell trygghet – i slutänden faktiskt kan stå emot dom som försöker vara balla och bara vill bestämma över andra.