Bonnier Carlsen, 2023-06-27

De nomineras till årets bästa barn- och ungdomsböcker

Emma Frans, Anders Végh Blidlöv, Minoo Shams, Katarina Strömgård och Melody Farshin finns bland de författare och illustratörer som nomineras till årets plakettpriser av Svensk biblioteksförening. Prismottagaren i varje kategori tillkännages efter sommaren. Prissumma är på 25 000 kronor.

Carl von Linné-plaketten

Tänk som en forskare av Emma Frans och Anders Végh Blidlöv

Med Tänk som en forskare vill epidemiologen och forskaren Emma Frans få alla 9–12-åringar att upptäcka att jakten på kunskap är ett spännande äventyr. Det bor en forskare i oss och vi kan alla bli lite klokare om vi plockar fram vår inre forskare och tänker vetenskapligt. Tänk som en forskare är illustrerad av Anders Végh Blidlöv.

Nils Holgersson-plaketten

Maryam och svårkänslan av Minoo Shams och Katarina Strömgård

Hemma i Iran var hon och Salvador bästa vänner, och nu ser hon fram emot att låta honom träffa Ida. Två bästa vänner borde väl vara dubbelt så bra? Men när Salvador och Ida finner varandra känns det inte som Maryam hade trott. Det verkar som att de två gillar varandra mycket, kanske mer än de gillar Maryam? Svartsjuka är en svårkänsla som kan göra en elakare än vad man vill vara.

100k av Melody Farshin

Avslutande delen i hyllad trilogi. Historien fortsätter. Nu får vi förutom tvillingarna Aicha och Ali med familj och vänner även lära känna den unga Dollar. En retad spelnörd som går emot sitt samvete för social status och 100k.