Bonnier Carlsen, 2023-02-14

Foto: Nille Leander, Stefan Tell, Madeleine Engberg

De nomineras till Norrlands litteraturpris 2023

Maria Hellbom, Camilla Lagerqvist och Lina Blixt är några av de nominerade författarna och illustratörerna till Norrlands litteraturpris 2023. De nomineras för Älgkungen och Mörka julnätter i kategorin barn- och ungdomslitteratur. Prissumman är 10 000 kronor och delas ut under litteratursällskapets årliga sommarmöte. Läs mer om Norrlands litteraturpris.

Om Älgkungen

Vem är hon? Kockens flickvän som kan stoppa tiden. Spänningen tätnar när Klara följer de runlika tecknen som plötsligt blir synliga för henne här och var. Hon behöver hjälp av sin bästa vän-Älgkungen. Ett spännande deckaräventyr i de norrländska skogarna. Det är en suggestiv berättelse om vad som kan hända till följd av klimatförändringar och ofrivillig syskonlöshet.

Maria Hellbom bjuder in till en magisk värld i de jämtländska skogarna i sin debutbok Älgkungen. En stark berättelse som hämtar kraft ur världens förtrollning. Om de djupa skogarnas magi, tyngden av arv och om vänskapens och kärlekens makt att bygga nya vägar och läka när det är som svårast och tyngst. Spänning, folktro och skimrande magi när Maria Hellbom följer upp kritikerrosade och prisade Älgkungen med Pärlbäraren.

Maria Hellbom belönades tidigare med Barnradios bokpris 2022 för Älgkungen.

Om Mörka julnätter

Det är ett snöigt Stockholm som tolvåriga Gerda och hennes bror Algot lämnar bakom sig. Julen kommer inte vara som vanligt utan mamma och pappa, men Gerda längtar efter morföräldrarna i Hälsingland. Hon har inte besökt dem sedan bråket om fosterpojken Elis, som Gerda irriterande nog kommer bli tvungen att träffa varje dag. En natt försvinner ett barn från ett av grannhusen och hela byn sätts i skräck. Men i snön finns inga fotspår – bara spår av klövar. Nu måste Gerda och Elis våga möta sina rädslor och samarbeta. Det är något hemskt som döljer sig i de uråldriga skogarna … men vad?

Jultidshistoria blandas med magisk folktro i denna skickligt berättade adventsbok uppdelad i 24 kapitel.

Camilla Lagerqvist är utbildad journalist och en produktiv författare med över tjugo böcker i bagaget. 2015 tilldelades hon Nils Holgersson-plaketten. Camilla är mycket omtyckt för sina besök på skolor och bibliotek. Camilla Lagerqvist har tidigare tilldelats Barnens Romanpris i Karlstad. 2016 fick hon priset för sin roman Den vita döden.

Illustrationer av Lina Blixt.