Bonnier Carlsen, 2024-02-12

Foto: Maria Fäldt, Pär Olofsson

De nomineras till Norrlands litteraturpris 2024

Linda Jones och Nils Lundkvist är två av de författare som kan få Norrlands litteraturpris 2024. De nomineras i kategorin barn- och ungdomsböcker för De tar allt ifrån mig respektive Den yttersta vildmarken. Kuben.

Om Norrlands litteraturpris

Norrlands litteraturpris är ett litterärt pris som delas ut i två klasser av Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norr till föregående års bästa bok med tydlig norrländsk koppling. Prissumman är 10 000 kronor och priset delas ut vid det årliga sommarmötet, detta år den 6 juli på Västerbergs Folkhögskola i Gästrikland.

Om De tar allt ifrån mig

De tar allt ifrån mig ges en kraftfull röst åt en landsbygd vars utarmning tycks förutbestämd. Lojaliteter både fördjupas och utmanas då ett märkligt hybriddjur gäckar både byns jaktlag och den fångade läsaren. Linda Jones väjer aldrig, även det mest komplexa blir glasklart genom hennes skarpa kikarsikte. När hennes fingrar kramar avtryckaren hörs det rasande skottet lång väg. De tar allt ifrån mig nominerades till Augustpriset 2023 och har tilldelats Adlibrispriset 2023 för årets bästa ungdomsbok.

Om Linda Jones

Linda Jones är journalist och författare, bosatt i Luleå. För sin debutroman Bete sig tilldelades hon Norrlands litteraturpris. Ungdomsromanen De tar allt ifrån mig nominerades till Augustpriset 2023. Hon gillar att vandra på kalfjället och har jägarexamen sedan några år tillbaka, men har aldrig skjutit ett djur.

Om Den yttersta vildmarken. Kuben

I Den yttersta vildmarken. Kuben är det släpande sommarvarmt när en lastbil rullar över gruset på gårdsplanen. Det som lastas av är något som bäst kan beskrivas som en husvagn, fast ändå inte. En kub. Vad är det mamma och pappa inte berättar? John fattar ju att det är något, deras viskande bakom stängd dörr. Samtidigt hörs Statsapparatens drönare hovra ovanför trädtopparna. Mamma säger att hon måste ge sig av men hon kan inte säga vart, eller hur länge. Snart börjar John lägga ett pussel. Bit för bit anar han att hans familj inte är någon vanlig familj. Gården, skogen, bergen – den yttersta vildmarken som han älskar – är hotad. Den yttersta vildmarken. Kuben har tidigare tilldelats Barnradions bokpris 2023.

Om Nils Lundkvist

Nils Lundkvist är född i Skellefteå, i samma vrå av Västerbotten som Torgny Lindgren och Sara Lidman kommer ifrån, och i samma norrländska hörn som öste ur sig indiepopband på tidigt 2000-tal. Båda delarna har format honom lika mycket. Egensinniga berättare och kommunala bibliotek å ena sidan och sunkiga källarreplokaler som luktar kvarglömd pommes frites å andra sidan. Sedan ett par år tillbaka har han flyttat norrut igen med sin familj. Till vardags arbetar Nils som mellanstadielärare och lär nya generationer att skriva sina egna berättelser och att spela treackordslåtar på gitarr.