Bonnier Carlsen, 2020-11-03

Foto: Jesper Anhede

Elaine Eksvärd: Vi är rädda att ställa obekväma frågor för vi vill inte ha obekväma svar”

Elaine Eksvärd är dubbelt aktuell med böckerna  Vardagshjältarna och Trollkarlen tyst och Överlevare (Forum). Hon vill få oss att våga prata och bryta tystnaden. Lyssna till Elaine Eksvärd i två panelsamtal om att vara överlevare och att våga berätta om svåra upplevelser. Hur tar samhället emot överlevare? Hur möter medmänniskor utsatta barn och vuxna idag och hur kan vi bli bättre på att fånga upp och stärka utsattas framtid?

Vi möter även kriminolog och författare Maria Dufva och förläggare Ulrika Caperius tillsammans med Elaine Eksvärd i ett samtal om att ge barn rätt förutsättningar för att våga prata och vuxna att våga lyssna”Vi är rädda att ställa obekväma frågor för vi vill inte ha obekväma svar”.


Elaine dels överlevare Erik Grönberg och pratar om vikten av att släppa tystnaden för att ta makten över sin framtid.

Två viktiga samtal ledda av Josefine Sundström.

Om boken Vardagshjältarna och Trollkarlen tyst

Syskonen Monique, Max och Maya har tröttnat på att deras föräldrar aldrig lyssnar på dem och önskar att de bara försvann. Poff! Så är föräldrarna plötsligt försvunna. De har blivit kidnappade av Trollkarlen Tyst och hålls nu fängslade i en magisk och mycket tyst skog! Kan Monique, Max och Maya hitta modet och styrkan inom sig för att lyckas hämta hem mamma och pappa igen, även om det innebär att de måste hitta de rätta orden och stå upp emot Trollkarlen Tyst

Detta är en bok som vill inspirera barn till att sätta ord på det som är svårt, och som också lär vuxna att ställa frågor på ett sätt som får barn att vilja prata.

Om Överlevare

Medan han lever bröt Elaine Eksvärd tystnaden om hur pappan utnyttjade henne sexuellt. Här skildrar hon hur det är att leva med konsekvenserna av övergrepp i barndomen. Elaine berättar öppenhjärtigt om de gånger hon valt fel väg och hur hon satte kärleken på spel – men fick den tillbaka. Hon beskriver hur man kan ta sig vidare, bortom skam och sorg. Det här är en bok för den som själv är överlevare, för anhöriga och för de som vill förstå dem som blivit sexuellt utnyttjade. En bok för alla med trasig barndom som önskar ett helt vuxenskap.

Om Elaine Eksvärd

Elaine Eksvärd retorikexpert, föreläsare, vd för en retorikbyrå och författare till flera storsäljande handböcker om härskartekniker, kommunikation och makt. I självbiografin Medan han lever skildrade hon sin egen uppväxt som präglades av sexuella övergrepp. Den har sålt i fler än 80 000 exemplar. Elaine har grundat den ideella föreningen "Tre ska bli noll" som jobbar förebyggande mot sexuella övergrepp där barn vistas. Hon bor i Stockholm med sin man Gustav och deras barn.