Bonnier Carlsen, 2020-06-25

Följ med när Puck går på restaurang: Det finns alltid plats för efterrätt

Puck är den glada ungen som lär små barn en massa saker ett litet barn ska testa för första gången: få syskon, flyga flygplan, klippa sig, lära sig räkna och cykla, gå på bio och på restaurang. Puck-böckerna är roliga och färgglada – fulla av igenkänning för alla. Dessutom skriver inte Anna-Karin Garhamn oss på näsan om hur flickor och pojkar ska vara och uppträda. Vi får tolka och tänka själva i stället.

Det finns alltid plats för efterrätt

På restaurangen är borden dukade som på kalas. Och här får Puck drickan först och maten sen! Den smakar inte riktigt som Puck trodde … Men vilken tur, då orkar ju Puck efterrätt!

Pyssla med Puck – ladda ner

I serien om Puck ingår också:

Textilkonstnär och barnboksförfattare

Anna-Karin Garhamn föddes i Borås, växte upp i Tibro och är idag bosatt i Belgien tillsammans med sin familj. Så här beskriver hon sin bakgrund och uppväxt:

Foto: Steven Gillis

”Med en mamma som skulpterar tomtar, en morbror som snidar skåp, en moster som målar tavlor, en farmor som väver mattor, en mormor som sydde egna kläder, en farfar som skildrade omgivningen i akvarell och en morfar som hade en egentillverkad åtta meter hög Tyrannosaurus Rex på tomten. När man betänker det så känns det väldigt självklart att jag arbetar med det jag gör ... Ja, kanske inte så självklart att det blev just att illustrera barnböcker men att det blev ett arbetar där jag använder mina händer och min kreativa sida".

Tove Jansson och Ilon Wikland förebilder

Anna-Karin utbildade sig till textilformgivare vid Konstfack i Stockholm och i samband med hennes examensutställning 2005 blev hon erbjuden att provskissa till boken Vi tänker på dig, farfar! som också blev hennes debut som barnboksillustratör. Därefter har blivit fler böcker, till exempel Alla vill ha mat! och Alla vill ha ett bo. Anna-Karins förebilder i barnboksvärlden är bla Tove Jansson, Fiepe Westendorp, Marc Boutavant, Gunilla Hansson och Ilon Wikland.