Bonnier Carlsen, 2024-03-11

Foto: Maria Fäldt

Hjärtans fröjd-priset 2024 till Linda Jones

Linda Jones belönas med Hjärtans fröjd-priset 2024 för boken De tar allt ifrån mig. Priset instiftades år 2020 av Region Blekinge och är Sveriges enda renodlade ungdomsbokspris. Utmärkelsen består av ett vandringspris av konstnären Maria E. Harrysson och 40 000 kronor.

Juryns motivering

Linda Jones bok De tar allt ifrån mig är en brutalt ärlig roman om att vara ung i ett samhälle som sakta men säkert håller på att monteras ner. Med ett stilsäkert och personligt språk levandegör hon ungdomars liv i Norrlands inland.

Vi får följa 15-åriga Frida i hennes vardag som består av jakt, vänner, fester, skola och framtidsfunderingar. Jakten spelar en central roll i boken. Jakten är det som finns kvar, det som länkar samman.

Det finns gemenskap i det lilla samhället, men också nedärvd fiendskap och fördomar, påtvingade roller och tystnadskultur. Storstaden och makten är långt bort, men påverkar ändå det lilla livet i den lilla världen.

De tar allt ifrån mig av Linda Jones är en sällsynt välskriven, spännande och gripande ungdomsroman.

Linda Jones om att få utmärkelsen:

– Otroligt roligt! Framför allt för att Per Nilsson var en av mina idoler när jag växte upp. Jag har läst alla hans böcker flera gånger om, speciellt Hjärtans Fröjd. Därför var det surrealistiskt när han ringde mig en kall eftermiddag och berättade att jag hade vunnit Hjärtans fröjd-priset.

Foto: Maria Fäldt

Om Hjärtans fröjd-priset

Region Blekinge instiftade priset 2020. Det är Sveriges enda renodlade ungdomsbokpris och delas ut årligen. Namnet Hjärtans fröjd syftar på en av blekingeförfattaren Per Nilssons mest lästa böcker.  Dessutom ingår ett klassbesök på en skola i Blekinge. Prisets jury består av författaren Per Nilsson och ungdomsbibliotekarierna Victoria Nore Johannesson och Paula Högström.

Om Linda Jones

Linda Jones är journalist och författare, bosatt i Luleå. Linda gillar att vandra på kalfjället och har jägarexamen sedan några år tillbaka, men har aldrig skjutit ett djur. För sin debutroman Bete sig tilldelades hon Norrlands litteraturpris. Ungdomsromanen De tar allt ifrån mig nominerades till Augustpriset 2023 och tilldelades Adlibrispriset för bästa ungdomsbok 2023. Boken är även nominerad till Norrlands litteraturpris.