Bonnier Carlsen, 2020-11-06

Foto: Filip Wolak

Jeff Kinney har flyt: femtonde boken i succéserien är här

Jeff Kinneys serie Dagbok för alla mina fans är ett globalt fenomen och böckerna har kan räknas till världens mest lästa barnböcker. Miljontals barn kan identifiera sig med mellanstadiekillen Greg. Nu är den femtonde delen på svenska här: Inget flyt.

Det går i dag att läsa om Greg på 64 olika språk inklusive latin, napolitanska och gaeliska och böckerna har sålt galet mycket – över 200 miljoner exemplar. Dagbok för mina fans har blivit en konstant på flertalet amerikanska bästsäljarlistor: USA Today, Wall Street Journal och Publishers Weekly. Serien har legat på New York Times bästsäljarlista sedan första boken utkom, totalt över 500 veckor. Serien har belönats med en mängd priser däribland Children Choice Book Award (två gånger) och Nickelodeon Kids’ Choice Awards (sex gånger).

Jeff Kinney-fakta:

 • Född den 19 februari 1971 i Maryland.
 • Bosatt i Massachusetts med fru och två söner, där de äger en bokhandel
 • Första teckningen hans minns föreställde en sköldpadda
 • Drömde som barn om få bli serietecknare
 • Började arbeta på Dagbok för mina fans 1998
 • Serien publicerades från början på nätet – funbrain.com
 • Första boken utkom 2007 i USA
 • En av favoritförfattarna är J.R R. Tolkien
 • Klubbmästare i scouterna
 • Spelar volleyball två gånger i veckan
 • Brodern Scott har skrivit en av sångerna som spelas i ”The Diary of a Wimpy Kid film”
 • Har utsetts av Time Magazine till en av världens mest inflytelserika personer
 • Grundaren av Poptropica, en webbsajt som av Times utsetts till en av de femtio bästa amerikanska

"Vad är hans trick? Att se till att varje boksida är rolig att läsa. Att aldrig tappa ödmjukheten inför svaret på frågan om hur man blir läst." Jan Gradvall, Dagens Industri Weekend

Trots framgångarna är böckerna ganska okända bland vuxna. Är du en av dem som missat dessa ljuvliga böcker? Här berättar vi varför du ska sätta en Jeff Kinney i händerna på ditt läsovilliga barn.

 • Varje uppslag är lika kul att läsa, och det händer saker precis hela tiden.
 • Jeffs Kinney krånglar inte till saker och ting – det är en rakt berättad story om en person som många kan känna igen sig i och som hamnar i situationer som många andra också kan känna igen sig i eller relatera till. Enkelt recept på succé.
 • Böckerna prisas för sin träffsäkra humor och förmåga att fånga in motvilliga läsare. Och den roliga och spännande formen med streckteckningar och ”handskriven” text lockar både lässvaga och läsvana.
 • Jeff Kinney har berättat att han under sina författarturnéer har upptäckt att det finns så många likheter i hur det är att vara barn runt om i världen – tydligen särskilt i vad som uppfattas som jobbigt, pinsamt eller kul. Just humor brukar ju folk säga är svårt att översätta för man skrattat åt så olika saker. Men Greg funkar överallt!
 • Det finns saker i layouten som underlättar den rent lästekniska delen. Att det är linjer och lite ojämn text gör det lättare för ögat att byta till ny rad och så illustrationer på varje sida. Då känns det lätt att läsa en riktig bok på 224 sidor.

Dagbok för mina fans – bok för bok

Familjen Heffley har motvilligt bott i mormors källare i två månader. Så när de får reda på att en husbil står och väntar på dem, gör de sig redo för ett storslaget semesteräventyr. Men det blir inte riktigt som de har tänkt sig och de hamnar snart på en camping som är allt annat än ett semesterparadis. När sedan regnet öser ner och vattnet börjar stiga, är Greg rädd för att sommarlovet är dömt att sjunka till botten.  Eller kommer han kanske för en gångs skull få lite flyt?

På ny kula

Gregs familj har fått ett oväntat arv och tänker rusta upp huset för pengarna. En tillbyggnad för att få ett större kök vore väl fint? Så blir det bestämt, och snart kör byggjobbarna in på tomten med sina stora maskiner. Men allt går inte så lätt som familjen trodde, problem dyker upp...

På hal is

Greg kämpar med vintern – än är det för varmt, än för kallt. Det enda som lindrar är varm choklad. Men när skolan stänger på grund av all snö räcker det inte med chokladen. Hur ska Greg och kompisen Rawley slippa undan det gigantiska snöbollskriget med livet i behåll?

Fly fältet

Greg och hans familj kastar loss från vardagen! Reklamen lockar till en tropisk semesterö och den slutkörda familjen Heffley flyr vinterkylan och den annalkande julen för att få njuta av vila och värme. Några dagar i paradiset borde göra underverk för dem ...

Satsa allt

Det enda Greg är bra på är att spela teve-spel, men hans mamma vill att han vidgar vyerna. När Greg hittar en videokamera i en garderob får han en idé: han ska göra en skräckfilm med bästa kompisen Rowley i huvudrollen.  Nu ska han visa mamma och världen att han har en talang i toppklass.

Helt ute

Livet var bättre "på den gamla goda tiden"! Så säger alla vuxna runt Greg, men han tvivlar. Han älskar det moderna livets alla bekvämligheter och kan inte tänka sig en tillvaro utan våtservetter. Men när hela stan loggar ut för en helg tvingas han pröva på att leva som förr. Det går sådär ...

Det långa loppet

Att hoppa in i bilen och bara dra iväg längs vägarna på semester låter som ett hägrande äventyr för de flesta. Det vill säga om man inte ingår i familjen Heffley ... Men även den värsta mardröm kan förvandlas till ett spännande äventyr, och denna resa blir ett äventyr.

Värre än vanligt

Det går inte så bra för Greg den här gången, snarare riktigt illa. Hans bäste vän Rowley har dumpat honom och att försöka hitta nya kompisar i skolan ser ut att bli en tuff uppgift. Men skam den som ger sig! Greg bestämmer sig för att var hoppfull.

Femte hjulet

Gregs skola ska ha dans på Alla hjärtans dag och det vänder upp och ner på hans värld. Han oroar sig för att han ska hamna utanför, men kämpar på för att hitta en dejt. Bäste kompisen Rowley har inte heller så stora chanser att lyckas inför kvällen, men det är en klen tröst för ett tigerhjärta.

Mannys manöver

Greg Heffley har problem – som vanligt. Men nu tornar de upp sig till att bli riktigt stora. Skolans egendom har förstörts och Greg är huvudmisstänkt. Men det tokiga är att han faktiskt är oskyldig. Eller i alla fall så gott som ...

Den bistra sanningen

Greg har alltid haft bråttom att växa upp. Men det här med att bli äldre – är det verkligen så bra som det sägs?  Vår oförvägne hjälte Greg är på väg in i en av livets stora utmaningar, puberteten.

Usla utsikter

Ska Greg få leva ut sina heta sommarfantasier eller sätter mammas pigga förslag på gemensamma utomhusaktiviteter stopp för det? Greg och Rowley läskar sig på den countryklubb som Rowleys pappa är med i, ända tills det visar sig att de goda fruktdrinkarna inte alls var gratis.

Ett hopplöst fall

Är Greg Heffley ett hopplöst fall? Hans pappa verkar övertygad om saken och hotar att skicka sonen till en militärskola. Pappan tror för att hans son kan bli lite tuffare och anmäler honom därför till organiserade sporter och andra "manliga" aktiviteter.

Rodrik regerar

Vad du än gör, fråga inte Greg vad han gjorde på sommarlovet! Han vill inte tala om det, särskilt inte om det där extra pinsamma som inträffade. Tyvärr finns det en som redan vet – storebror Rodrick. Och han är inte sen att utnyttja det.

Gregs bravader

Greg upptäcker att han numera får dela korridor med killar som är både större och styggare, och några som redan rakar sig. Själv hör han till en klenare sort, men vet precis hur han ska parera för att vinna cred utan alltför stor arbetsinsats.