Bonnier Carlsen, 2020-08-27

Foto: Caroline Andersson

Jordens hjältar – Peter Bergtings nya bilderbokserie

Jordens hjältar: Megaztrålen och Robotvalparna är de två första titlarna i Peter Bergtings nya bokserie för de minsta. Peter Bergting har skapat ett bilderboksuniversum för stora som små, där ingredienser från klassiska serietidningar och teveserier blandas med detaljrika akvareller och skrattframkallande äventyr.

Augustprisbelönad 2018

Foto: Caroline Andersson

Peter Bergting är en av Sveriges mest etablerade tecknare och fantasy-illustratörer. Han har illustrerat och gjort omslag till mängder av både barn- ungdoms- och vuxenböcker, bland annat omslaget till böckerna om Harry Potter, Jens Lapidus grafiska roman Gängkrig 145, rollspelen Västmark, Mutant och Kult och även bidragit till spelen Battletech och Vampire the Eternal Struggle. 2018 belönades han med Augustpriset för boken Vi kommer snart hem igen (tillsammans megd Jessica Bab Bonde).

Frågestund

Här berättar Peter om vad som inspirerat som inspirerat honom och vilken superkraft han själv skulle vilja ha.

Berätta kort om Jordens hjältar!

Vi hade högtflygande planer med de här böckerna. Frågor som “vilka superkrafter kan man använda för att vara en riktigt bra kompis?, och “hur kan vi tala om miljön för förstaklassare fast i ett superhjälteperspektiv. Vi vred och vände på innehållet i två år innan vi insåg att det barnen behövde just nu var något som kunde göra dem glada bara. Inga pekpinnar, inga förtäckta budskap som vuxenvärlden gärna vill lägga på barnböcker. Istället blev det en stökig, glad och fullständigt galen bok om en grupp barn (och en hund) som har superkrafter och räddar jorden varje dag. Den blandar klassiska ingredienser och superkrafter i en härlig blandning där humor och action är ledordet. Men det finns även lite roliga påskägg som jag tror vuxna kommer att gilla, något att upptäcka och lägga pussel med när det kommer fler delar.

Vad inspirerade dig att skriva den?

Jag har gjort snart tjugo serieromaner, men aldrig något med superhjältar. Jag har tassat runt ämnet, just för att det är så svårt att bryta ny mark. Allt är verkligen gjort redan. Men det fanns inget för målgruppen, och där fanns en chans att skapa hjältar som barnen inte sett förut, även om de lånade krafter från redan existerande superhjältar. Men vägen dit var lång och jag har lådor fulla med skisser på hjältar som aldrig kommer att få se dagens ljus (kanske).

Du är en av Sveriges främsta tecknare och fantasy-illustratör. Vem eller vilka inspireras du av i ditt skapande?

Jag inspireras av det gamla gardet, tecknare som jag själv växte upp med. Min identitet som tecknare formades under 80-talet och jag har haft förmånen att få träffa tre av mina stora idoler som alla bidragit till att göra mig till den jag är (Mike Mignola, Will Eisner och J-C Mezieres om någon undrar). Varje dag inspireras jag fortfarande av Mignola då jag faktiskt jobbar med honom sedan ett par år tillbaka.

Vem tror du kommer gilla Jordens hjältar?

Alla som gillar fart och fläkt. En av mina favoritserier är Teen Titans Go och vi ligger nog ganska nära i ton och anslag. En serie som funkar lika bra för vuxna som barn. Och det finns rätt mycket inslag av ett idealiserat Japan på 60-talet och flera av miljöerna är baserade på mina egna foton från Tokyos och Yokohamas bakgator. När hjältarna tar sig till stranden är det samma gata som man går för att se den stora Buddhastatyn i Kamakura, och interiören från en restaurang är från en nudelrestaurang i Tokyo. Små detaljer som gör det roligare att läsa och lättare att leva sig in i berättelsen.

Om du fick välja en superkraft, vad skulle det vara?

Att med tankekraft flytta deadlines! Eller att rita superfort 😉