Bonnier Carlsen, 2021-10-19

Foto: Peter Knutson

Josefine Sundström har sålt en miljon böcker

För drygt tio år sedan arbetade Josefine Sundström som programledare för program som Melodifestivalen, Voxpop, När och Fjärran och Världens Barn på dagarna. På kvällarna skrev hon i hemlighet på sin debutroman. Drömmen var att skriva på heltid. Nu, drygt tio år efter debutromanen, passerar Josefine Sundström en milstolpe i författarkarriären med en miljon sålda böcker.

Josefine Sundström:

– En miljon är en magisk gräns. Jag trodde faktiskt inte att det var möjligt när jag i början satt i halvtomma bibliotek och berättade om mina historier.

Debutromanen hette Vinteräpplen och kom ut 2010. Sedan dess har hon släppt ytterligare en roman och elva barnböcker; den populära serien Sagasagor och två småbarnsböcker om karaktären Dam-Dam.

– Att skriva för barn är fantastiskt. Jag tycker om att se världen ur ett barns perspektiv, säger Josefine Sundström.

Eva Dahlin, Josefines förläggare och litterär chef:

– Josefine Sundström är en författare som på ett lågmält men känslointensivt vis skildrar små och stora ögonblick i barns liv. Hon behöver inga stora dramatiska intriger för att engagera och beröra läsaren, med sin skickliga penna trollbinder hon sin publik ändå. Jag är inte förvånad att hennes böcker är omtyckta av så många.

Sagasagor har blivit animerad tv-serie på Viaplay. Serien har blivit tvåfaldigt Kristallennominerad. Sagasagor finns på tio språk och har blivit radioföljetong i Sveriges Radio.

Sagasagor. Fiffiga kroppen och finurliga knoppen gavs ut 2017 i ett samarbete med Generation Pep.  Den delades tre år i rad ut av barnavårdscentraler över hela landet.

År 2016 mottog Josefine Sundström, tillsammans med Emma Göthner, Svenska bokhandelsmedhjälparföreningens pris Din bok – vårt val.