Bonnier Carlsen, 2023-09-11

Foto: Mattias Bardå

Josefine Sundström: "Inget förmedlar känslor så bra som dansens språk"

Josefine Sundströms nya bok Dam-Dam dansar med illustrationer av Mervi Lindman är en varm och inspirerande bok om rörelseglädje.

Barnen på förskolan Dam-Dam ska dansa. Dam-Dam vågar först inte vara med och dansa, men rycks med och upptäcker glädjen i att släppa loss! Det skoj att skaka, skutta och snurra. Snart dansar Dam-Dam rock´n roll som ett troll och hippa, hoppar som en loppa.

Här berättar Josefine Sundström om dansens betydelse i hennes liv.

Ligger ämnet dans lite extra varmt om hjärtat?

Det är så roligt att kombinera mina olika yrken i och med den här boken. Jag arbetade under flera år som dansare och danspedagog. I mina yngsta dansgrupper fanns det barn som ännu inte fyllt tre år. Jag hade förmånen att på nära håll få uppleva den sanna dansglädjen som infinner sig när ett litet barn blir ett med musiken, när rytmen liksom tar över. Jag har hämtat inspiration till den här boken från mitt arbete med småbarnsgrupper. Dans är ett fantastiskt språk, speciellt när dansen improviseras fram. Inget förmedlar känslor så bra som dansens språk. Dansspråket är kanske det språk jag håller allra högst.

Foto: Mattias Bardå

Hur viktigt är det med rytm när du skriver?

Eftersom jag skriver böcker som ska läsas högt är det superviktigt. Jag vill att böckerna ska gunga samtidigt som rytmen inte får bli förutsägbar.

Det finns många svängiga ord också i boken. Vad tänker du om orden?

Böckerna om Dam-Dam är skrivna för den som just lärt sig att prata och den som ännu inte kommit igång. Alltså steget efter pekbok. Drömmen är att barnet som läser Dam-Dam ska ryckas med och kanske härma vissa ord. Det ska liksom pirra på tungan av längtan till ljud och språk. Dessutom vill jag skildra sådant som ett litet barn kan förstå och känna igen. För att uppnå igenkänning blir valet av ord viktigt. Jag brukar tänka att läsaren ska kunna ta till sig orden både när boken läses högt i lugn och ro hemma och när boken läses bland andra barn på förskolan.

Hur och varför började du med dans?

Jag började med dans när jag var tre år. Jag och min mamma följde med mammas väns barn till dansskolan i Medborgarhuset i Upplands Väsby. mamma har berättat att tanken var att vi skulle sitta och titta på femåringar som hade dansuppvisning. Men jag rycktes med av pianomusiken och plötsligt var jag uppe på benen och dansade tillsammans med gruppen!

Tänk om Mervi Lindmans och min bok Dam-Dam dansar kan få samma effekt!

Dansar du fortfarande?

Ja, haha. I alla fall hemma i vardagsrummet. Det går ju inte att låta bli!

Om böckerna om Dam-Dam

Språklek & ordskoj är en serie småbarnsberättelser med busiga formuleringar, roliga ord och ljud. Perfekt för att fylla på ordförrådet och väcka språklig nyfikenhet.

Om Josefine Sundström

Josefine Sundström arbetade som programledare för program som Melodifestivalen, Voxpop, När och Fjärran och Världens Barn. På kvällarna skrev hon i hemlighet på sin debutroman. Drömmen var att skriva på heltid. Debutromanen hette Vinteräpplen kom ut 2010. Sedan dess har det blivit ännu en roman och över tio barnböcker; den populära serien Sagasagor och två småbarnsböcker om karaktären Dam-Dam.

Om Mervi Lindman

Mervi Lindman gick på konst- och teatergymnasium i Helsingfors och hon har också studerat måleri på folkhögskolan i Lahtis. Mervi Lindman jobbar med många olika illustrationsstilar. Mest använder hon akvarell och gouache i barnböcker och hon gillar att göra bilderböcker med tusch. På det sättet kan hon göra humoristiska och livfulla bilder.