Bonnier Carlsen, 2024-04-23

Foto: Stefan Tell

Kalle Dixelius: "Jag fick vänta ända tills jag fyllde 46 innan det blev någon hund"

Författaren och copywritern Kalle Dixelius fick vänta i över 40 år innan han fick en egen hund. I sin första barnbok Jag vill ha en hund guidar han på ett roligt och lättfattligt sätt i hundarnas värld. För härligt knasiga, gulliga hundar och roliga hundsituationer står illustratören Emma Ganslandt. Hennes mysiga och humoristiska illustrationer kompletteras av fotografier på hundar.

Grattis till din första barnbok! Berätta!

Foto: Stefan Tell

Tack! När jag var barn så ville jag inget hellre än att ha en hund. Jag ville alltid hälsa på alla hundar jag såg, jag lärde mig allt om olika hundraser och jag tjatade, tjatade och tjatade på mina föräldrar. Men inget hjälpte. Jag fick vänta ända tills jag fyllde 46 innan det blev någon hund, och jag vill att dagens barn ska slippa det. Därför skrev jag den här boken.

Vad är det bästa med att ha en hund?

Att jag alltid har en glad kompis. Att hon alltid slickar mig i örat innan jag somnar. Att hon nafsar mig i handleden och springer runt, runt av glädje när jag kommer hem. Att vi båda gillar att kasta frisbee. Att hon vill sitta i mitt knä och titta ut genom fönstret när vi åker buss. Och så vidare, och så vidare.

Berätta lite om dig själv. Vem är du?

Jag är journalist från början, men jobbar sedan ett antal år som kommersiell skribent och pr-konsult. Jag är 50 år gammal, har två barn som är 14 och 20 år gamla och jag  bor i Stockholm.

Vad ser du fram emot mest i samband med bokreleasen?

Att prata om hundar och träffa barn som gillar hundar. Och att få komma ut i landet och hålla i min workshop ”Så får du dina föräldrar att skaffa hund”. I workshopen lär jag ut hemliga knep. Om vuxna är med så får de ha hörselskydd när jag berättar det!

Vilka är dina bästa tips om man vill övertala sina föräldrar att skaffa en hund?

Egentligen är det hemligt och något som jag inte kan avslöja här så att alla vuxna kan se. Men okej då, ett tips: tjata inte! Tricket är att få de vuxna att verkligen vilja skaffa hund. Alla saker de tycker är problem ska du göra till möjligheter.

Om boken

Här hittar du roliga fakta om allt som har med hundar att göra: vilken vovve som är den snabbaste, största eller smartaste, varför hundar började leva tillsammans med människor och hur man ska göra när man hälsar på en hund! Du får också veta varför vovvar sniffar varandra i rumpan och vilken hundras som passar bäst för olika typer av föräldrar: lata, städiga, ohundiga ...

Men framför allt: Här finns tips på hur du ÖVERTYGAR DINA FÖRÄLDRAR att skaffa hund.

Om illustratören Emma Ganslandt

Foto: Emelie Asplund

Emma Ganslandt arbetar som illustratör, främst med bilderböcker och läromedel. Hennes generösa och lekfulla illustrationer innehåller såväl humor som vemod. Med säker hand tecknar hon detaljer, oväntade saker och små blinkningar till betraktaren. För Bonnier Carlsen har hon illustrerat i Den vita Barnkammarboken. Emmas arbetsrum finns i Göteborg, och på golvet ligger hundarna Elfie-Luring och Humlan.