Bonnier Carlsen, 2020-11-10

Kejsarens vrede: avslutande delen om Halvdan Viking

Den tionde och sista boken om Halvdan Viking är här! Kejsarens vrede är en fortsättning på äventyret som började i Hövdingens bägare, men går utmärkt att läsa som en fristående berättelse.

Foto: Thron Ullberg

I den här bokserien om Halvdan och Meia brer författaren Martin Widmark på rejält. Det här är mustiga, snudd på burleska, rövarhistorier som bjuder läsaren på både spänning, skratt och en stor dos historia. Berättelsen får ytterligare liv av de skickliga och historiskt korrekta illustrationerna, skapade av illustratören och arkeologen Mats Vänehem.

Martin Widmark:

– Att skriva för barn om våra, stundtals våldsamma och giriga, förfäder innebar att kryssa mellan respekt och avsky. Respekt för till exempel deras mod och båtbyggarkonst och avsky för blodsoffer, strandhugg och slavhandel. Men att försöka komma runt dessa ingredienser var inte heller möjligt.

Om Kejsarens vrede

I Kejsarens vrede fortsätter Halvdan och Meia sin resa tillsammans med munken Do, och de styr sitt skepp mot landet på andra sidan Atlanten: Vinland. Men i Vinland bor redan ett folk, beothukerna. Folket vill gärna spela en sport som påminner om lacrosse, men förvarnar om att de är väldigt dåliga förlorare.

Hur Halvdan och Meia än gör så är de snart indragna i ännu ett äventyr där liv står på spel. Men munken Do har fått med sig något från Island, något han kallar "Kejsarens vrede", vilket visar sig vara ett mycket passande namn.

Utställning på Funnys äventyr

På nyöppnade Funnys äventyr i Malmö finns en Halvdan Viking-utställning att besöka! Här kan man uppleva vikingamiljö genom lek och teater. Klicka för mer information.