Bonnier Carlsen, 2022-05-10

Foto: Shutterstock

Läs på egen risk! 5 böcker för barn som gillar att bli rädda

Försvunna farmödrar, dystopisk framtid och obehagliga källarutrymmen. Här har vi listat 5 böcker för barn som gillar ryslig läsning.

Källaren av Nina och Willem Källmodin

Källaren är den avslutande delen i en gastkramande spöktriologi. Det vaknas Halloween och vännerna Lo, Johanna och Harry ska gå bud eller godis hos grannen som alltid går loss med Halloweenpyntet i trädgården. Men när de kikar in i grannens jordkällare och ser ett dolt skelett, tror de att det också bara är en del av pyntet. Men är det verkligen det…?

Ålder: 9–12

Köp boken

Den svarta staden av Stina Nilsson

Den svarta staden är andra delen i en triologi om systrarna Liv och Frida och deras kamp om överlevnad i en dystopisk framtid. Liv och Frida har länge vandrat söderut med målet att ta sig till en plats fri från all ondska. Det ska finnas en ö som deras pappa berättat om, och som ska vara den enda trygga platsen. Men kommer de lyckas ta sig dit?  De är väldigt hungriga, trötta och kalla. Men de är tillsammans och de kommer inte ge upp. Det finns en framtid för dem, någonstans.

Den sista delen i trilogin kommer till hösten 2022.

Ålder: 9–12 år

Köp boken

Kyrkogårdsboken av Neil Gaiman

En man vid namn Jack dödar nästan en hel familj. Förutom en – ett spädbarn som får namnet Ingenman. Ingenman kryper in på en kyrkogård och där blir han uppfostrad av spöken. Spökena lär Ingenman att bli osynlig, besöka andras drömmar och hur man hanterar gastar. Men en sak skrämmer Ingenman – tänk om mannen Jack fortfarande är ute efter honom

Ålder: 12–15 år

Köp boken

Labyrinten av Petrus Dahlin

Amina berättar för Diego och Jana att det finns en död vaktmästare i skolans källare. Men kan det verkligen vara sant undrar Diego och Jana. När fritidspersonalen inte ser smyger de tillsammans ner i källaren för att se efter. Men kommer alla tre tillbaka upp från källaren?

Ålder: 6–9 år

Köp boken 

Mumiens återkomst av Jonna Björnstjerna

Lillebror Kanin ska ha fredagsmys och övernatta hos farmor Kanin. Men mitt i natten väcks Lillebror av ett rysligt skrik och det visar sig att farmor har försvunnit. Vad kan ha hänt med Lillebrors älskade farmor? Och hur ska det gå för Lillebror när han tvingas leta efter henne bland de skumma hotellgästerna?

Ålder: 3-6 år

Köp boken