Bonnier Carlsen, 2022-10-27

Läslovet är snart här

Vi närmar oss vecka 44 och då börjar äntligen LÄSLOVET. Barn och ungdomar i hela Sverige kan se fram emot massor av spännande aktiviteter! Här nedan ser du ett axplock av allt som händer, men det finns så väldigt mycket mer!

Här kan du utforska de hundratals aktiviteter som äger rum under veckan.

Stockholm

29 oktober-6 november: Hornstulls centrum i Stockholm firar Läslov hela veckan

Lös mysterium med LasseMajas detektivbyrå, pyssla ett monster som Nelly Rapp och gå på Musse och Heliums tipspromenad. Läs mer.

29 oktober: Träffa författaren Kristina Ohlsson när Pressbyrån blir Spökbyrån

Nu finns en specialupplaga av Spökbyrån till försäljning på Pressbyrån, inom det läsfrämjande projektet Vägen till läsning. Det blir högläsning och live-teckning med författaren Kristina Ohlsson och illustratören Moa Wallin på Pressbyrån i Västermalmsgallerian i Stockholm. Läs mer.

30 oktober: 20-årskalas för LasseMaja med Martin Widmark och Helena Willis

Akademibokhandeln och Bonnier Carlsen bjuder in till stort kalas för LasseMaja. De fyller nämligen 20 år! Möt författaren Martin Widmark och illustratören Helena Willis och få den nyutgivna jubileumsboken signerad. Läs mer och anmäl dig här.

31 oktober Träffa Ylva Hällen

Författaren och programledaren Ylva Hällen, känd från bland annat Minimello, Ylvania och Superlördag, samt ambassadör för årets upplaga av ”Den stora läsutmaningen”, gör en mängd författarbesök under Läslovet, i Stockholm besöker hon Dieselverkstan i Sickla.

Sickla Dieselverkstan kl. 13.00.

4-6 november Comic Con på Kistamässan

Nordens största event för populärkultur. Det blir aktiviteter från film och TV, cosplay i världsklass, träffar med serietecknare och digitala kreatörer. Läs mer om Comic Con.

Ett förtrollat Läslov på Junibacken!

Läslov på Junibacken bjuder på höstlek i Sveriges största Muminlekplats, teater alla dagar och spännande spökjakt. Dessutom väntar rysliga och orysliga boktips från bokhandeln och en sprillans ny utställning med en magisk hatt… Och så blir det läskigt god glass till alla barn som kommer utklädda. Läs aktiviteterna på Junibacken

Annat spännande runt om i landet

29 oktober: Spela rollspel med Nelly Rapp i Malmö!

Monsteragenten Nelly Rapp har blivit rollspel! Bli monsteragent och skapa en egen berättelse med hjälp av tärning, spelledare och spelkompisar. Läs mer om Spela rollspel med Nelly Rapp.

 2-4 november: Träffa Ylva Hällen

Författaren och programledaren Ylva Hällen, känd från bland annat Minimello, Ylvania och Superlördag, samt ambassadör för årets upplaga av ”Den stora läsutmaningen”, gör en mängd författarbesök under Läslovet:

  • 2 november Veddinge bibliotek kl. 10.00
  • 2 nov ember Varberg kulturhuset komedianten kl. 13.00
  • 3 november Vellinge bibliotek kl. 15.30
  • 4 november Norrköping Klockaretorpet Kunskapens hus
  • 4 november Eskilstuna Torshälla bibliotek kl. 14.30

21 oktober-5 november: Mittlitt – en litteraturfestival i Västernorrland

Den 21 oktober-5 november 2022 genomförs Mittlitt i Sollefteå kommun. Under Läslovsveckan kan man ta del av sagostunder på olika språk, spökhistorier och spökvandring, pyssel, quiz, tipsrunda, filmvisning, 3D-modellering med Roblox, skrivarworkshop och rollspel. Mittlitt avslutas med en stor Familjefestival lördag 5 november fullproppad med aktiviteter. Läs mer om programpunkterna.

28 oktober: Kulturnatta i Göteborg

Årets datum för Kulturnatta är 28 oktober. Festivalen arrangeras av Göteborg Stad i samarbete med det fria kulturlivet. Kulturnatta är en festival av alla, för alla. Vem som helst kan ordna en programpunkt och teatrar, museer, bibliotek, gallerier, ateljéer, biografer och kulturhus håller kvällsöppet. Läs mer Kulturnatta.

4 november: Kick-off: Västgötafantasy

Gratis heldag på Västergötlands museum i rollspelandets tecken! Välkommen att ta del av fantasieggande workshops och möt andra rollspelare/rollspels-nyfikna på Västergötlands museum. Dagen är en kick-off för projektet “Västgötafantasy”. Läs mer här.

Prinsparets Stiftelse och Dimh släpper Det stora äventyret – ett metodspel för ökad läslust!

Lagom till Läslovet lanseras spelet, vars syfte är att på ett lekfullt sätt bidra till ökad läslust hos barn och unga. Man får bland annat öva på att ljuda stavelser, hitta ord och följa instruktioner. Läs mer här.

 Inspirationsdagen 29 augusti

Ett webbinarium via Zoom fyllt av exempel och idéer inför Läslovet. Och mycket om årets teman SPÄNNING och IDROTT & LÄSNING. Och om READ HOUR inför 8 september. Hela evenemanget finns här.

Barn- och ungdomsbokskatalogen 2022/23

Lagom till årets LÄSLOV vecka 44 är Kulturrådets nya Barn- och ungdomsbokskatalogen här. Den är sprängfull av lästips, pyssel och inspirerande artiklar för barn och unga.