Bonnier Carlsen, 2019-09-29

Foto: Thron Ullberg

LasseMajas deckarhandbok Årets barndeckare 2019

Efter flera nomineringar belönas Martin Widmark och Helena Willis för LasseMajas deckarhandbok med Crimetime Award Årets barndeckare 2019. Här får alla små minideckare den ultimata guiden till hur de själva ska kunna hjälpa till att lösa brott i vardagen. Det är underhållande, initierat och lärorikt. Efter att år efter år ha imponerat med sin höga kvalitet och enorma produktion, ser vi ännu en smart utveckling av konceptet. Vi bugar oss för kungaparet av barnspänningslitteratur som fortsätter göda och föda nya årskullar av bokslukare. Priset delades ut igår kväll vid en ceremoni på Bokmässan i Göteborg.

Sverige mest kända deckarduo

Lasse och Maja är Sveriges mest kända deckarduo. I den här användbara handboken delar de för första gången med sig av sina bästa knep, så att du kan starta din egen detektivbyrå. Följ med bakom kulisserna och lär dig av mästarna hur man läser av en brottsplats, intervjuar vittnen, hittar försvunna föremål, skriver hemliga brev och spräcker alibin. Men först får du läsa den roliga novellen "En bra detektiv", där de busiga bröderna Bacon får lära sig om livet som deckare.

Martin Widmarks älskade detektiver, i Helena Willis skruvade bilder, gör varje bok till ett oemotståndligt läsäventyr. Inte undra på att nästan varje barn i Sverige har full koll på Lasse och Maja!
Böckerna, som ständigt toppar boklistorna och tar emot pris efter pris, är alltjämt de mest utlånade på biblioteken. År 2017 har det sålts över 3 miljoner LasseMaja-böcker i Sverige. Och barnens ständiga storfavoriter fortsätter att lösa nya kluriga deckargåtor!

Över 3 miljoner sålda exemplar – här en snabbguide till alla LasseMaja-böckerna

Om Martin Widmark

I över ett decennium har han varit den mest utlånade författaren på biblioteken. Han har skrivit över 120 olika böcker, varav merparten blivit bästsäljare. Och frågar du ett barn från sisådär sju år upp till kanske femton år så är chansen väldigt stor att hen vet vem författaren är – och har läst någon av böckerna. Martin Widmark. Sveriges okrönte barnbokskung, som tillsammans med Helena Willis ligger bakom megasuccén LasseMajas detektivbyrå. Men han är också före detta lärare, läsfrämjare, obotligt engagerad i barns läsning och dessutom med energi som ett mindre kraftverk. Martin Widmark inledde sin yrkeskarriär som mellanstadielärare. Under nästan två decennier arbetade han som lärare, varav tio år i Rinkeby där många barn talade och förstod svenska dåligt.  Där fick han erfarenheter som han tagit med sig in i barnboksskapandet. För till skillnad från många författare, speciellt de som skriver för vuxna som ofta säger att de skriver ”för sig själva”, har han enligt egen utsago alltid läsaren i fokus när han skriver. Läs en artikel om Martin här.

Om Helena Willis

Helena Willis är utbildad vid Nyckelviksskolan och Beckmans reklamlinje. Sedan examen 1991 har hon frilansat som illustratör och författare.  Under årens lopp har Helena tecknat för Kamratposten och samarbetat med flera författare på olika förlag, som Petter Lidbeck (bl.a. Världens elakaste fröken), Mikael Engström (bl.a. böckerna om ”Ika & Ibsen” och böckerna om ”Kaspar och morfar”) och Caroline Bruce. Helena har även samarbetat med tecknaren och författaren Per Gustavsson i den gemensamma bilderboken KaninkostymenAv de karaktärer som Helena har skapat är Lasse och Maja de mest kända. Tillsammans driver de LasseMajas detektivbyrå i den lilla staden Valleby. Hennes framgångsrika samarbete med Martin Widmark, författaren till bokserien om Lasse och Maja, startade 2002 när de två första titlarna gavs ut: Diamantmysteriet och Hotellmysteriet.