Bonnier Carlsen, 2024-03-12

Foto: Thron Ullberg

Sveriges mest lästa deckarserie firar 10 miljoner sålda exemplar

I över 20 år har deckarduon Martin Widmark och Helena Willis skapat mysterier tillsammans. LasseMajas Detektivbyrå har blivit till hela 32 kapitelböcker, en mängd spinoffböcker, liksom en omfattande utgivning i ljud. “Lättläst, men inte lättlöst”, är parollen bakom den framgångsrika detektivbyrån - en av Sveriges största barnbokssuccéer genom tiderna, som har blivit såväl musik, TV och film som deckarhus/besöksmål.

Tio miljoner sålda ex senare, hur känns det att vara upphovspersoner till Sveriges mest lästa och älskade deckarserie?

Martin: Mycket hedrande. Men 10 miljoner …? Det är svårt att förstå. Det är ofattbart många.

Helena: Det är ju helt fantastiskt att tänka på hur otroligt många barn som har läst våra böcker. Det värmer hjärtat att barn under 20 års tid har lärt känna Lasse och Maja och alla de andra knasbollarna i Valleby. Och det ger oss lust och energi att fortsätta skriva och teckna.

Hur kommer Lasse och Maja att fira den glada nyheten?

Helena: Det blir tårta till alla på Saras och Dinos café. Och Franco Bollo kommer att spela en fanfar på sin trumpet.

Martin: Och jag skulle tro att till och med Rune Andersson kommer att bjuda på ett litet leende.

Vad ser ni fram emot under 2024?

Förutom att det kommer flera nya LasseMaja-böcker så spelas det just nu in en ny film för bio. Den kommer att heta Maskoten som försvann. Premiär blir i oktober och vi kan lova att den blir superspännande och lite pirrig.

Martin: Det blir en snickartävling i Valleby i början på sommaren. Den snyggaste fågelholken ska byggas. Den ser jag fram emot.

Lasse och Maja har ju numera ett eget Deckarhus i Linköping, som öppnade för drygt ett år sedan, vad kan man göra där?

Helena: Där kan man hjälpa Lasse och Maja att lösa mysterier på riktigt. Man kan välja på tre olika mysterier, och sedan gäller det att ta sig igenom sju olika och kluriga rum tillsammans med sin deckargrupp. Det finns också ett väldigt mysigt café där man bland annat kan äta jättegod glass.

Martin: Deckarhuset ligger i en jättefin stadsdel som heter Gamla Linköping. Där kan man också strosa runt och se hur en stad såg ut förr i tiden.

Karolina Nenzén, förläggare på Bonnier Carlsen, tror att framgångarna beror på att böckerna tar barnen på allvar.

– Mysterierna utmanar barnens problemlösningsförmåga, i både text och bild. Med LasseMajas Detektivbyrå får läsarna vara smarta och lösa allt från juvelstölder till försäkringsbedrägerier. Och så är det humorn, den lilla staden Valleby där allt utspelar sig är en helprillig stad dit jag förstår att man vill återvända till bok efter bok.

2023 års bokförsäljningsstatistik visade att LasseMajas Detektivbyrå är den tredje bäst säljande bokserien i Sverige totalt sett, inräknat alla genrer och åldrar.

Karolina Nenzén igen: LasseMajas detektivbyrå är en modern klassiker. Med tanke på bokhandelns statistik är det inga gamla lagrar vi vilar på; Lasse och Maja är ständigt aktuella.

10 miljoner sålda ex på svenska är det som avses.