Bonnier Carlsen, 2023-10-23

Foto: AXL Media

Linda Jones nomineras till Augustpriset 2023 för De tar allt ifrån mig

Journalisten och författaren Linda Jones nomineras till Augustpriset för sin bok De tar allt ifrån mig i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok. Läs mer på augustpriset.se.

Motiveringen lyder:

I De tar allt ifrån mig ges en kraftfull röst åt en landsbygd vars utarmning tycks förutbestämd. Lojaliteter både fördjupas och utmanas då ett märkligt hybriddjur gäckar både byns jaktlag och den fångade läsaren. Linda Jones väjer aldrig, även det mest komplexa blir glasklart genom hennes skarpa kikarsikte. När hennes fingrar kramar avtryckaren hörs det rasande skottet lång väg.

Linda Jones om nomineringen:

– Jag har skrivit den här boken till de som bor på landsbygden, för att de ska känna igen sig, men lika mycket till de som inte bor på landsbygden som kanske kan lära sig någonting och se att så här ser det faktiskt ut och det här kan hända om man inte lyssnar.

Om De tar allt ifrån mig

Femtonåriga Frida drömmer om att gå i sin mammas fotspår och bli ledare för jaktlaget. Jakten är det enda som finns kvar i den lilla byn, placerad någonstans i det norrländska inlandet. Allt annat har tagits ifrån dem. Plötsligt dyker ett oidentifierbart djur upp i skogarna, ett djur som Frida instinktivt känner närvaron av, och som blir orsaken till att Länsstyrelsen avlyser älgjakten. Det blir droppen för invånarna, och raseriet och utanförskapet får människorna att ta lagen i egna händer.

Parallellt med bokens huvudsakliga tema om myndighetsövergrepp, löper ett spår om övergrepp mellan ungdomarna. Fridas bästis Emmy förändras efter en festkväll, och stockholmaren Frej med svart nagellack, som söker sig till Frida, blir testad av jaktlaget.

Om Linda Jones

Linda Jones debuterade 2019 med Bete sig som fick ett väldigt fint mottagande och tilldelades Norrlands litteraturpris.

Inspiration från arbetet som journalist på SVT 

Inspirationen till De tar allt ifrån mig kommer från Linda Jones erfarenheter av att möta och skildra människor i sitt arbete som journalist på SVT i Luleå. Idén föddes när hon deltog i en av tidningen Skrivas novelltävlingar, med temat "Korsning". När Linda googlade “korsning” fick hon fram en artikel om ett djur som beskrevs som en korsning mellan en älg och en ren. Artikeln visade sig vara ett aprilskämt, men Linda Jones kände att här finns det en berättelse.

Mediakontakt:

Ragnhild Glimregn, ragnhild.glimregn@bonnierforlagen.se

Om Augustpriset

Augustpriset är den svenska litteraturens mest prestigefyllda och uppmärksammade pris. Svenska Förläggareföreningen instiftade priset 1989 med syftet att årligen belöna och sätta fokus på de allra bästa nyutkomna böckerna på svenska. Det delas ut i tre kategorier: Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok.