Bonnier Carlsen, 2023-01-13

Foto: Maria Fäldt

Linda Jones ny författare på Bonnier Carlsen: "Skrivandet gör mitt liv mer meningsfullt"

Journalisten Linda Jones debuterade 2019 med Bete sig som fick ett väldigt fint mottagande och tilldelades Norrlands litteraturpris. Nu debuterar hon som ny författare på Bonnier Carlsen. De tar allt ifrån mig är en andlöst välskriven inlandsroman. Det är en tät skildring av en uppväxt i ett Sverige som monterats ned, och där raseriet och utanförskapet får människorna att ta lagen i egna händer.

Vi fick chansen att ställa några frågor om De tar allt ifrån mig.

Hur skulle du beskriva boken med tre ord?

Mod, jakt och raseri.

Finns det någon av karaktärerna du själv känner igen dig i?

Jag skulle nog säga Frida. Vi delar samma intresse för skog och friluftsliv, är handlingskraftiga men också rätt osäkra ibland. Jag önskar dock att jag var mer lik Frida, och hoppas att alla tonåringar som läser boken blir inspirerade av henne!

Foto: Maria Fäldt

Skog och jakt har en central roll i boken, vad betyder de för dig?

Jag tog min jägarexamen för närmare åtta år sen, men har jagat oerhört lite. Jag tycker dock om att skildra jaktmiljöer eftersom de ofta innehåller spännande element som blod, gevär och hierarkier. Skogen är mångbottnad. När jag vandrade i Muddus nationalpark förra året var jag stundtals nervös och skrämd för att den var så gigantisk och knäpptyst. Men mest av allt är skogen en plats för rekreation och inspiration.

Vilka tankar vill du att boken ska väcka?

Jag hoppas att den ska väcka större förståelse för hur andra människor kan tycka och tänka. En av mina testläsare var både vegetarian och emot jakt, men hejade ändå på jaktlaget. Då tänker jag att jag kanske har lyckats. Och så hoppas jag att de som läser ska känna att det finns hjälp att få, att man inte är ensam.

Boken är även en skildring av ett samhälle som monteras ned där viktiga samhällsfunktioner centraliseras. Hur tror du människor påverkas av en sådan utveckling på lång sikt?

Jag tror att ens självbild kan påverkas och i förlängningen också hur man ser på omvärlden, att man får svårare att lita på samhället när de påtvingade förändringarna oftast är negativa. Men till följd av den ökade polariseringen tror jag också att det i mindre samhällen kan skapas en starkare gemenskap och en handlingskraftig det kan vi göra själva-mentalitet. I BTJ:s recension hette det att boken "ger röst åt de som själva inte kan ropa". Jag vet att det redan ropas för fullt, men att människoröster från mindre samhällen sällan hörs i media. En blygsam förhoppning är att den här boken bidrar till det att storstäderna bättre börjar lyssna till vad sägs utanför tullarna.

Du är både författare och journalist. Vad betyder skrivandet för dig?

Skrivandet gör mitt liv mer meningsfullt. Det låter pretentiöst men det är så det känns. När det är som bäst förlorar jag känslan av både tid och rum. När det är som sämst vill jag bara ge upp, men skrivandet kommer ändå alltid tillbaka.

Om boken

Frida är nybliven jägare. Hon drömmer om att gå i sin morsas fotspår: bli jaktlagets ledare och få älgblod på kängorna. Jakten är det enda som finns kvar i byn. Allt annat har tagits ifrån dem. Men när ett okänt djur dyker upp i skogen avlyser länsstyrelsen älgjakten.

Den här hösten ställt allt på sin spets. I stället för en efterlängtad jakt inleds en kamp om vem som har rätt att bestämma över en annan människas liv. Förutom jakten är det Emmy, det är något med henne som inte stämmer. Och Frej med svart nagellack, varför vill han hänga med Frida?