Bonnier Carlsen, 2022-06-27

Foto: Åke Hedström

Maria Gripes klassiker Tordyveln flyger i skymningen blir tv-serie

Tordyveln flyger i skymningen är en av Maria Gripes mest lästa och älskade böcker – även utanför Sveriges gränser. Nu ska SVT förvandla barnboksklassikern till tv-serie. Intentionen med tv-serien är att introducera Gripes verk för en ny generation. Inspelningen påbörjas sommaren 2023 och planeras att sändas 2024. Rollbesättningen är ännu inte klar.

Eva Beckman, programdirektör på SVT

– Det här är ju en klassiker som faktiskt aldrig har filmatiserats, så jag är så himla glad att vi ska göra det här.

"Plågade" sina syskon med sina godnattsagor

Maria Gripe, 1923–2007, var en mycket produktiv författare och har skrivit en rad böcker som är klassiska. Flera av hennes böcker har filmatiserats.

Maria Gripe började tidigt att underhålla eller, som hon själv kallade det "plågade", sina yngre syskon med ändlösa historier när de skulle sova. 1954 debuterade hon med I vår lilla stad och sitt litterära genombrott fick Maria Gripe med de tre böckerna om Hugo och Josefin. Därefter kom Glasblåsarns barn, I klockornas tid och Landet utanför.

I början av 1970-talet var Maria Gripe tillbaka i verkligheten igen med de fem Elvis-böckerna. Här berättar hon om pojken som fått sitt namn efter moderns stora idol Elvis Presley och som har svårt att leva upp till sin mammas förväntningar. Så kom Tordyveln flyger i skymningenAgnes Cecilia – en sällsam historia och de fyra älskade böckerna i Skuggsviten.

1990-talets Maria Gripe-böcker utspelar sig i stadsmiljö under 30-talet. Huvudperson är Lotten, som tillsammans med sin mamma flyttar in i ett litet tjänsterum i en herrskapsvåning sedan mamman fått plats i familjen.

Maria Gripe har totalt skrivit 38 böcker och finns översatta till närmare 30 språk. Hon har tilldelats en mängd priser och utmärkelser däribland Nils Holgersson-plaketten 1963, Expressens Heffaklump 1966, Astrid Lindgren-priset 1972 och H C Andersen-medaljen.

2018 gav Bonnier Carlsen för att fira en "40-åring" ut Tordyveln flyger i skymningen på nytt. 2022 utkom även Agnes Cecilia – en sällsam historia i en ny utgåva.

Om Tordyveln flyger i skymningen

Vem är den gamla damen som vill spela schack i telefon? Hur ska man tyda viskningarna i Jonas Berglunds bandspelare? Finns den tretusenåriga egyptiska gravstatyn kvar – och i så fall var? Har den märkliga blå blomman ett eget liv? Vad är det som påverkar historiens gång? Slumpen, viljan eller – något annat?

Det här är den fantastiska berättelsen om några ungdomars mystiska upplevelser i ett sommarhus i Småland. Hur hemligheter från det förflutna rullas upp på nytt och slutligen avslöjas.

Om Agnes Cecilia – En sällsam historia

Den krypande känslan av något oförklarligt, av att någon plötsligt finns bakom ryggen på henne. När kände hon den känslan för första gången? Det vet inte Nora. De mystiska stegen som hörs i våningen, de underliga telefonsamtalen, den sorgsna dockan och promenaderna till ödehusets trädgård dit hunden Ludde drar med henne så fort de går ut – vad betyder allt detta? Långsamt, långsamt börjar det gå upp för henne att någon utanför tid och rum kanske söker kontakt …

Maria Gripes klassiker är en av de mest lästa svenska ungdomsromanerna. En spökhistoria som är precis lika kuslig i dag som när den först gavs ut.