Bonnier Carlsen, 2021-10-28

Foto: Thron Ullberg

Martin Widmark tilldelas Smålands Akademis Emilpriset 2021

Martin Widmark belönas med Smålands Akademis Emilpriset 2021. Prissumman är på 30 000 kronor.

Motiveringen:

"För ett aldrig sinande fantasiflöde som har resulterat i ett oförlikneligt författarskap med genomslag över hela världen, och för ett brinnande patos för att främja barns och ungas läsning. Martin Widmark är visionären som får saker att hända, som projektet En läsande klass, och har genom Nelly Rapp, Halvdan viking och de unga detektiverna i dundersuccén LasseMajas detektivbyrå fått tusentals barn att börja sluka böcker."

Om Martin Widmark:

Martin Widmark, född 1961, är bosatt i södra Stockholm. Som barnboksförfattare är han framför allt känd för bokserien LasseMajas Detektivbyrå. Martin Widmarks böcker finns översatta till närmare fyrtio språk och har sålt över 12 miljoner exemplar. Ända sedan år 2008 har han toppat listan över de mest utlånade författarna, och han har kommit etta i Bokjuryn varje år sedan 2004.

Martin Widmark är utbildad mellanstadielärare och har arbetat i tio år i Stockholmsförorten Rinkeby. Han har även arbetat med svenska för invandrare.Martin har även ett starkt intresse av att föra ut svensk barnlitteratur internationellt såväl som att föra in berättelser från andra länder till Sverige. Han har i sin roll som barnboksförfattare rest i världen och pratat om läsning. Dessa resor har ofta resulterat i skrivprojekt över landsgränserna vilket inspirerat honom mycket: "Ingenting förenar människor starkare än en gemensam berättelse". Ett exempel på ett långlivat och fruktbart samarbete är med den polska prisbelönta och storsäljande illustratören Emilia Dziubak.