Bonnier Carlsen, 2021-09-17

Med finurlig humor och stor kunskap om dinosaurier

Sarah Sheppards faktaböcker står i en klass för sig! Med stor kunskap och finurlig humor har hennes underhållande och spännande faktaböcker fångat hundratusentals läsare i alla åldrar. Från dinosaurier och viktiga kartor till hajar och mystiska platser har hon gång på gång tagit oss med jorden runt på äventyr. Våra råttor visar sina nosar första gången i Varning för Köttgänget, Dino 1-2-3 samt i Dino deluxe (2018) som under 2021 också blir tv-serie! Nu är Sarah Sheppard aktuell med Dinosaurier överallt – där hon tar oss med till en vanlig dag i slutet av Krita!

Krita är en underbar tid om man är en dinosaurie. Lite mindre underbar om man är ett litet råttliknande däggdjur, som en Zalambdalestes. Dinosaurierna är gigantiska och i vägen överallt, äter upp all mat och deras livsfarliga bajshögar är enorma. Vi får följa med vårt lilla råttgäng när de tappert (och lite gnälligt) försöker överleva dagen genom att undvika att bli uppätna eller nertrampade av bland andra Brachiosaurus, Triceratops och hela det hungriga Köttgänget med Allosaurus och Tyrannosaurus i täten!

Ladda ner affisch

Dino deluxe – evolutionen

Hur stora var dinosaurierna – ungefär så här

Några snabba med Sarah Sheppard

Det är väldigt ovanligt med en svensk författare till dinosaurieböcker, visste du det?

Ja, eftersom jag läst nästan alla som finns! De allra flesta dinosaurieböcker kommer från fossilparadiset USA. Jag har delvis fått mitt dinointresse från min amerikanska pappa, det kanske förklarar saken!? Han har under hela mitt liv envisats med att ge mig stenar och fossil till jul och födelsedagar.

Väldigt många barn gillar dinosaurier. Var du dinodiggare redan i förskolan?

Nej, jag är tydligen något sen i utvecklingen. Jag blev dinofantast i 30-årsåldern! Men jag har alltid varit jätteintresserad av naturvetenskap.

Varför ville du göra böcker om dinosaurier?

För att det är så kul med dinosaurier! De är så fantastiska med sina absurda former, vansinniga storlekar och helt bisarra utseenden. Hela deras historia är som den bästa sannsagan, där fakta verkligen överträffar fantasin. Som en dröm att både rita och skriva om!

Foto: Caroline Andersson Renaud

Vilken är din favoritdinosaurie?

Långhalsen Argentinosaurus som kunde väga upp till 100 ton och köttätaren Giganotosaurus som hade tänder vassa som knivar!

Kan du tipsa om något bra ställe där man kan hitta fossil?

Gotland! Här hittar man inte dinosauriefossil tyvärr, men massor av andra djur som levt i haven för mer än 400 miljoner år sedan. Det är näst intill omöjligt att gå på en gotländsk strand och inte hitta fossil, bara man vet vad man ska titta efter. Hela ön är som en skattkammare!

Sagt om Sarah Sheppards tidigare böcker:

”Sheppard är Sheppard: Ingen kan som hon bygga upp och vidmakthålla fascination inför fakta.” Stina Nylén, Göteborgs-Posten, om Mystiska platser och olösta mysterier

"Rena eldoradot för äventyrare och dagdrömmare! […] en underbar bok med massor av intressanta fakta, en bok man kan gräva ner sig i länge, länge.” Ingalill Mosander, Aftonbladet, om Viktiga kartor för äventyrare och dagdrömmare

”[…] en barnbok många av oss läst så många gånger att vi kan recitera långa passager utantill.” Jan Gradvall, Dagens Industri, om Massor av dinosaurier (ingår i samlingen Dino Deluxe)

Om Sarah Sheppard

Efter en universitetskurs i paleontologi blev hon dinosauriefantast och skrev faktaboken Massor av dinosaurier som nominerades till Augustpriset för bästa barn- och ungdomsbok 2008. Hennes kartbok Viktiga kartor – för äventyrare och dagdrömmare har väckt nyfikenhet för vår fantastiska planet hos tiotusentals barn och tilldelades Carl von Linné-plaketten för årets bästa faktabok. Sarah fortsätter resan med nya bokserien Jorden runt!

Sarah Sheppard har i samarbete med Polarn O. Pyret skapat en unik, färgstark och lekfull kollektion ­– inspirerad av dinosarieboken Dino Deluxe. Den limiterade kollektionen säljs i butik och online i höst.

Den animerade serien Dino Deluxe hade premiär i maj på C More. Dino Deluxe är en fängslande och underhållande faktaserie riktad till 3- till 7-åringar i 10 avsnitt à 7 minuter. Serien baserar sig på Sarah Sheppards populära dinosaurieböcker Dino DeluxeMassor av dinosaurier och Varning för Köttgänget.

Flera böcker av Sarah Sheppard

Viktiga kartor

Hajar

Upptäckare & äventyrare

Mystiska platser

Dino deluxe