Bonnier Carlsen, 2019-03-12

Foto: Caroline Andersson

Melody Farshin nomineras till Slangbellan

Melody Farshins hyllade debut Mizeria har nominerats till Slangbellan för bästa barn/ungdomsboksdebutant. Prissumman som är på 30 000 kr delas ut av barn- och ungdomslitterära sektionen (BULT) inom Sveriges Författarförbund. Vinnaren av slangbellan tillkännages den 9 april på Litteralund.

I Mizeria skildrar stå-uppkomikern och förortskämpen Melody Farshin två gymnasieungdomars liv i en miljonprogramsförort där allt fler unga stryker med i ouppklarade dödskjutningar.

Mizeria har hyllats av läsare såväl som recensenter

”Berättelsen är ömsom hysteriskt rolig, ömsom gripande och sorglig.” Dagens Nyheter

 ”Mizeria. Misär. Ja. Ändå skrattar jag ofta då jag läser Melody Farshins sorgliga och språkligt lysande ungdomsroman. En tonårig kompis till författaren sade ’äntligen en bok som jag har läst ut, äntligen en bok som inte får mig att känna mig dum. Mizeria är skriven för oss.’” Västerbottenskuriren 

”Melody Farshins debutroman är ett språkligt glädjepiller – full av slang och nyskapande metaforer. Den är väldigt rolig och samtidigt djupt sorglig. (…) Den svenska ungdomslitteraturen behöver hennes röst.” Jönköpingsposten

”Melody Farshins debutbok Mizeria är inte bara berättad med ett drivet, autentiskt språk och med en exakt känsla för uttryck och stämning, den är också en levande bild av det liv som så många ungdomar lever och som mediernas svarta rubriker inte kommer i närheten av att gestalta.” Sydsvenska Dagbladet

Mizeria

Trots att de är födda på samma dag, i samma familj, ser tvillingarnas liv och förutsättningar SÅ olika ut. Något de har gemensamt är den orubbliga fasaden som de håller upp för varandra och för sina oroliga föräldrar. Aicha genomlider en djup depression. Hon som alltid varit den stadiga pelaren förändras när hon får uppleva något traumatiskt som lämnar henne med obesvarade gåtor och en rubbad självbild.

Samtidigt kämpar Ali för att prestera på topp med betygen och sporten och att dessutom hinna se efter sin familj.Men på senare tid har det blivit allt fler begravningar, fler än studentmottagningar. Vänner försvinner och till slut drabbar det honom på mycket nära håll.

Med korta kapitel och mycket dialog och slang är det här en bok som kommer att träffa rakt i hjärtat även på en målgrupp som sällan läser ungdomsböcker.